ÎNAPOI

ARHIVA STIRI240603- COMUNELE NICOLAE BĂLCESCU, JEGĂLIA ȘI BORCEA AU CANDIDAȚI PUTERNICIAFLĂ MAI MULTE

Ziua de 2 iunie a fost dedicată, în mare parte, comunelor în care nu există primari social democrați în funcție. In acest moment, Partidul Social Democrat se detașează cu ușurință de principalul rival pe harta administrativă a județului Călărași, însă dorința conducerii formațiunii politice de a obține cel puțin 40 de Unități Administrativ-Teritoriale se poate observa în deplasările în județ.

CANDIDAȚI PUTERNICI LA
N.BĂLCESCU, JEGĂLIA, BORCEA

240603- VASILE ILIUȚĂ: "PUTEM REDUCE PREȚUL LA APĂ CU O SINGURĂ CONDIȚIE" AFLĂ MAI MULTE

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a participat joi la o conferință de presă în care a vorbit despre prețul la apă, una dintre cele mai mari nemulțumiri ale călărășenilor. Vasile Iliuță a declarat că are în plan să scadă acest preț prin subvenționarea lui. Președintele Consiliului Județean Călărași a precizat că ar urma să îndeplinească acest obiectiv prin mărirea cotizației către ADI Ecoaqua.

ILIUȚĂ: "PUTEM REDUCE PREȚUL
LA APĂ CU O SINGURĂ CONDIȚIE"

240603- ZIUA COPILULUI ȘI INAUGURAREA BAZEI SPOTIVE: O DUBLĂ SĂRBĂTOARE ÎN LEHLIU GARĂ AFLĂ MAI MULTE

Ziua copilului a fost o zi, cu dublă importanță pentru locuitorii din orașul Lehliu Gară, cel mai important eveniment a fost inaugurarea Bazei Sportive, un proiect care a fost început în anul 2020, acest proiect a fost adoptat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației prin Ordinul ministrului nr. 860/31.01.2020.  Valoarea totală a investitiei fiind de aproximativ 1,6 milioane de euro.

DUBLĂ SĂRBĂTOARE
ÎN LEHLIU GARĂ

240603- “SĂNĂTATEA PE PATRU ROȚI” – UN PROIECT CRUCEA ROȘIE CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Inspirată de reușita caravanei sănătății din județul Călărași din anul anterior, Aura Giurca, directorul Filialei Crucii Roșii Călărași, a început să dezvolte un proiect similar. Astfel, acum 10 luni, a fost inițiată crearea unui mini laborator mobil de analize, sub numele de “Sănătate pe patru roți”. Proiectul include, de asemenea, ateliere de lucru cu psihologi. “Așa este, un vis devenit realitate, în luna octombrie am avut în Călărași, Caravana de Sănătate a Crucii Roșii Române,

SĂNĂTATEA PE
PATRU ROȚI

240604- CAMPANIA PSD CONTINUĂ, ÎN COMUNELE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Organizația Partidului Social Democrat din Călărași își face simțită prezența în campania electorală, avându-l în frunte pe Vasile Iliuță președintele Organizației Județene a Partidului Social Democrat Călărași și candidat la președinția Consiliului Județean. Campania electorală este în plină desfășurare, în fiecare zi, Vasile Iliuță, președintele organizației, însoțit de membrii echipei sale, se deplasează în județ pentru a interacționa cu cetățenii și a găsi soluții la problemele cotidiene ale acestora.

CAMPANIA PSD CONTINUĂ,
ÎN COMUNELE DIN JUDEȚ

240606- BOGDAN MIHAI - DESPRE INCOMPATIBILITATEA LUI EDUARD GRAMA AFLĂ MAI MULTE

Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași și vicepreședinte al PSD Călărași, a vorbit, joi, în cadrul unei conferințe de presă, despre subiectul incompatibilității lui Eduard Grama, directorul Ecoaqua. Bogdan Mihai a numit întreaga discuție pe marginea acestui subiect o telenovelă. „În ultimul timp, am văzut, în spațiul public, apariția unei telenovele legată de incompatibilitatea sau nu, conform unor altora, a directorului de la Ecoaqua”, a declarat Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.

DESPRE INCOMPATIBILITATEA
LUI EDUARD GRAMA

240606- SALARIUL MINIM CREȘTE LA 3.700 LEI, DE LA 1 IULIE AFLĂ MAI MULTE

Guvernul României a adoptat astăzi o măsură majoră menită să sprijine veniturile populației și să stimuleze economia națională. Începând cu 1 iulie, salariul minim pe economie va crește la 3.700 de lei, o decizie care va avea un impact direct asupra a peste 1,8 milioane de angajați din întreaga țară. Această creștere semnificativă vine în contextul unui efort susținut de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a reduce decalajele salariale. Oficialii guvernamentali au subliniat importanța acestei măsuri pentru a asigura un trai decent pentru toți cetățenii și pentru a încuraja consumul intern, care este un motor esențial al economiei.

SALARIUL MINIM CREȘTE
LA 3.700 LEI, DE LA 1 IULIE

240607-ROMÂNII VOTEAZĂ PE 9 IUNIE AFLĂ MAI MULTE

La scrutinul de pe 9 iunie sunt aşteptaţi peste 18 milioane de români. Acesta este numărul cetăţenilor înscrişi pe listele de alegători. Dintre aceştia, aproape 900.000 vor vota pentru prima dată. Este vorba despre persoanele care au împlinit 18 ani în intervalul 2020 – 2024. Pe 9 iunie românii îşi vor alege atât reprezentanţii local, respectiv primarii şi membrii consiliilor locale şi judeţene, cât şi reprezentanţii europeni. Alegerile europarlamentare au fost comasate în 2024 cu cele locale.

ROMÂNII
VOTEAZĂ PE 9 IUNIE

240609- VOT PENTRU VIITORUL JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

In jurul orei 09:00, senatorul Nicușor Cionoiu,  s-a prezentat la o secţie de votare din cadrul Școlii Primare numărul 6, din Călărași, pentru a-și exercita dreptul la vot. La ieşirea de la urne, senatorul, a declarat că a votat pentru continuitate, și pentru viitorul județului Călărași.

VOT PENTRU VIITORUL
 JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI

240607- AUTORITĂȚILE AU INAUGURAT NOUL SEDIU AL DGASPC CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași a inaugurat noul sediu al instituției, situat pe strada Independenței. Pe lângă angajații DGASPC, la eveniment a participat și conducerea Consiliului Județean, precum și o parte dintre autoritățile locale. Lucrările de restaurare ale clădirii au debutat în anul 2020 și au fost finalizate la începutul acestui an, suma procesului de reabilitare ridicându-se la 2,5 milioane de lei.

INAUGURAREA NOULUI
SEDIU AL DGASPC CĂLĂRAȘI

240610- MARIUS DULCE A CÂȘTIGAT ALEGERILE ȘI RĂMÂNE PRIMARUL MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Marius Dulce le-a mulțumit călărășenilor pentru încrederea acordată pentru un nou mandat. “Câștigul nu este al meu, este al dumneavostră, celor care v-ați identificat cu proiectul meu viitor pentru Călărași. Următorii patru ani să fie mai buni decât primii și să continuăm împreună parteneriatul trainic de care tot vă vorbesc și la care țin foarte mult.  Mulțumesc echipei mele care a avut încredere în mine și dumneavoastră, dragi prieteni, pentru victoria frumoasă de astăzi.

MARIUS DULCE A
CÂȘTIGAT ALEGERILE

240611- PRIMĂRIILE DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, CÂȘTIGATE DOAR DE PSD ȘI PNL AFLĂ MAI MULTE

Odată încheiate alegerile locale și europarlamentare, comisiile din fiecare secție de vot au procedat la numărarea voturilor și declararea câștigătorilor. În ceea ce privește primăriile, în județul Călărași acestea au fost câștigate doar de două partide: Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL). Cele 55 de unități administrativ teritoriale din județ și-au aflat primarii pentru următorii patru ani, primari care vor prelua mandatul sau îl vor continua, în unele cazuri, începând cu luna octombrie.

PRIMĂRII CÂȘTIGATE
DE PSD ȘI PNL

240611- ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ LA PREFECTURA CĂLĂRAȘI, DIN CAUZA CANICULEI AFLĂ MAI MULTE

Codul portocaliu de caniculă pune autoritățile în alertă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Călărași s-a întrunit marți în ședință extraordinară pentru a aproba planul de măsuri și acțiunile ce vor fi desfășurate în scopul gestionării eficiente a situațiilor de urgență ce ar putea să apară, la nivelul județului Călărași, pe perioada avertizării meteorologice de cod portocaliu de căldură valabilă în intervalul 11 iunie, ora 10.00 – 12 iunie, ora 10.00, transmit reprezentanții Prefecturii Călărași.

ȘEDINȚĂ DE URGENȚĂ
LA PREFECTURĂ

240612- MUNICIPIUL OLTENIȚA, CÂȘTIGAT DE PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT AFLĂ MAI MULTE

După alegerile din 9 iunie a.c., municipiul Oltenița a revenit Partidului Social Democrat, Mihăiță Beștea împunându-se în cadrul scrutinului cu 59,10% și obținând funcția de primar al localității. În cadrul alegerilor locale, formațiunea politică condusă la nivel județean de Vasile Iliuță a obținut aproximativ 56% din voturile cetățenilor, astfel situând Organizația Județeană a Partidului Social Democrat pe locul 11 în România. Pentru PSD Călărași, una dintre cele mai râvnite primarii a fost, de departe, Primăria Municipiului Oltenița, unde Mihăiță Beștea a primit votul de încredere al cetățenilor.

MUNICIPIUL OLTENIȚA,
CÂȘTIGAT DE PSD

240612- VASILE ILIUȚĂ VREA UN NOU PREFECT LA CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Una dintre “consecințele” acestor alegeri este posibilitatea ca actualul vicepreședinte al CJ Călărași, Ion Samoilă, să devină prefect al județului. Vasile Iliuță a declarat în cadrul conferinței de presă de astăzi că Samoilă ar fi o alegere potrivită pentru această funcție, având în vedere experiența și dedicarea sa.

VASILE ILIUȚĂ VREA UN
NOU PREFECT LA CĂLĂRAȘI

240612- PSD VA AVEA MAJORITATE ÎN VIITORUL CONSILIU LOCAL AL MUNICIPIULUI CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Numărarea voturile s-a terminat în municipiul Călărași, iar actualul primar, Marius Dulce (PSD), a câștigat un nou mandat după ce a obținut un scor categoric de 48,59%. Totodată, au fost numărate și voturile pentru alegerea viitorului Consiliu Local al municipiului Călărași, iar PSD a ieșit din nou învingător, cu 45,17% (11.367 de voturi).

PSD MAJORITATE ÎN VIITORUL
CONSILIU LOCAL CĂLĂRAȘI

240613- SCĂDEREA INFLAȚIEI ÎN MAI, LA 5%: IMPACTUL MĂSURILOR ECONOMICE ÎN ROMÂNIA AFLĂ MAI MULTE

În luna mai, inflația a înregistrat o scădere semnificativă la aproape 5%, un nivel comparabil cu prognoza Băncii Naționale a României pentru finalul anului. Această evoluție a fost salutată ca rezultat al măsurilor decisive luate în timpul guvernării PSD. Plafonarea prețurilor la energie și gaze, precum și limitarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază au demonstrat eficiență în sprijinul cetățenilor.

IMPACTUL MĂSURILOR
ECONOMICE

240613- ZIUA EROILOR, COMEMORATĂ DE AUTORITĂȚI ÎN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Ziua Eroilor a fost marcată de autoritățile călărășene atât în municipiul Călărași, cât și în comuna Vâlcelele. Joi, 13 iunie a.c., cadrele militare ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași s-au adunat în Cimitirul Central Călărași, pentru a omagia sacrificiul celor care și-au dat viața pentru idealuri naționale, pentru familie, pentru cei apropiați, a celor care și-au asumat sacrificiul suprem în numele României.

ZIUA EROILOR,
COMEMORATĂ ÎN CĂLĂRAȘI

240615- VASILE ILIUȚĂ A CÂȘTIGAT ALEGERILE CU PESTE 48% AFLĂ MAI MULTE

Rezultatele din toate secțiile de votare din județul Călărași au fost centralizate și publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, astfel că știm numărul exact de voturi cu care Vasile Iliuță (PSD) a câștigat un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Călărași. Acesta a obținut 65.161 de voturi, ceea ce înseamnă un scor de 48,82%. Pe locul doi s-a clasat Valentin Barbu (PSD), în timp ce podiumul a fost completat de Daniel Florea (AUR).

VASILE ILIUȚĂ A CÂȘTIGAT
ALEGERILE CU PESTE 48%

240617- AU ÎNCEPUT EXAMENELE PENTRU BACALAUREAT 2024 AFLĂ MAI MULTE

Examenul de Bacalaureat 2024 începe luni, 17 iunie, cu proba orală la Limba română. Elevii de clasele a XII-a și a XIII-a susțin evaluarea competențelor de comunicare lingvistice în perioada 17-19 iunie 2024. Peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, sunt candidați la probele de evaluare a competențelor din cadrul sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat 2024, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației (ME).

EXAMENE
BACALAUREAT 2024

240617- SALARIUL MEDIU NET DEPĂȘEȘTE 1.000 DE EURO, ANUNȚĂ PREMIERUL AFLĂ MAI MULTE

Într-un an de la preluarea mandatului de premier, guvernul a reușit să atingă unul dintre obiectivele majore: salariul mediu net de peste 1.000 de euro. Astăzi, câștigul salarial mediu net a ajuns la aproape 1.050 de euro, cu o creștere semnificativă față de nivelul dinaintea preluării mandatului, depășind astfel inflația. În plus, puterea de cumpărare a crescut cu aproape 8%.

SALARIUL MEDIU NET
DEPĂȘEȘTE 1.000 DE EURO

240620- PRIMARUL VASILE MATEI ÎȘI CONTINUĂ MANDATUL CU NOI PROIECTE AMBIȚIOASE ÎN GRĂDIȘTEA AFLĂ MAI MULTE

Primarul Vasile Matei, recent reales de cetățenii comunei Grădiștea, și-a prezentat realizările din mandatul anterior și planurile ambițioase pentru viitor. În primul său mandat, Primarul Vasile Matei a finalizat construcția unui nou sediu pentru primăria Grădiștea, care a permis oferirea unor servicii mai eficiente locuitorilor. De asemenea, căminul cultural a fost renovat și transformat într-un centru modern pentru evenimente și activități comunitare. Construcția unei noi grădinițe a fost începută și este în prezent în lucru, iar în satul Cunești a fost realizat un teren de fotbal, oferind astfel tinerilor o facilitate sportivă de calitate.

VASILE MATEI CONTINUĂ
PROIECTELE ÎN GRĂDIȘTEA

240623- JUDEȚUL CĂLĂRAȘI SE DIGITALIZEAZĂ: SISTEM MODERN ÎN 18 LOCALITĂȚI AFLĂ MAI MULTE

Județul Călărași face pași importanți către digitalizarea completă a sistemului său de evidență a actelor de stare civilă prin implementarea extinsă a SIIEASC (Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă). Acest sistem modern facilitează înregistrarea online a nașterilor și deceselor, precum și transcrierea rapidă a actelor de stare civilă în comuna Vâlcelele și alte 17 localități.

JUDEȚUL CĂLĂRAȘI
SE DIGITALIZEAZĂ

240624- ZIUA UNIVERSALĂ A IEI, CELEBRAREA TRADIȚIEI ȘI IDENTITĂȚII ROMÂNEȘTI AFLĂ MAI MULTE

În fiecare an, pe 24 iunie, lumea întreagă sărbătorește Ziua Universală a Iei, o ocazie specială dedicată uneia dintre cele mai semnificative piese de îmbrăcăminte tradițională românească. Ia, sau cămașa populară românească, nu este doar un obiect vestimentar, ci un simbol al identității culturale și al mândriei naționale pentru români. Originea sărbătorii poate fi atribuită inițiativei de a celebra tradițiile și valorile culturale ale poporului român, inclusiv importanța păstrării și promovării ia în rândul generațiilor tinere.

ZIUA IEI, CELEBRAREA
TRADIȚIEI ȘI IDENTITĂȚII

240624- CREDINCIOȘII S-AU ADUNAT ÎN NUMĂR MARE PENTRU A SĂRBĂTORI RUSALIILE AFLĂ MAI MULTE

Biserica Sfânta Anastasia a fost martora unei adunări impresionante de credincioși care s-au strâns în număr mare pentru a se ruga și a celebra a doua zi de Rusalii. Sărbătoarea Sfintelor Rusalii, care marchează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor, este un moment de profundă spiritualitate și reflecție în calendarul ortodox.

CREDINCIOȘII AU SĂRBĂTORIT
ASTĂZI RUSALIILE

240626- ZIUA NAȚIONALĂ A DRAPELULUI AFLĂ MAI MULTE

În fiecare an, pe 26 iunie, în întreaga țară au loc ceremonii solemne și evenimente culturale dedicate drapelului național. La București, manifestările oficiale se desfășoară în Piața Tricolorului, unde autoritățile depun coroane de flori la Monumentul Eroilor și au loc parade militare și concerte patriotice. Evenimentul central este ridicarea solemna a drapelului pe catarg, însoțită de intonarea imnului național “Deșteaptă-te, române!”.

ZIUA NAȚIONALĂ
A DRAPELULUI

240629- SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL AFLĂ MAI MULTE

O sărbătoare importantă pentru Biserica Ortodoxă, fiind precedată de o perioadă de post, la fel ca Paștele, Crăciunul și Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel. Postul sfinților apostolilor începe la o săptămână după Rusalii. În data de 29 iunie se sărbătorește sărbătoarea Sfințiilor apostoli Petru și Pavel, aceștia sunt doi dintre cei mai importanți și influenți apostoli ai lui Isus Hristos în creștinism. Ei sunt venerați în mod special în Biserica Creștină și sunt considerați piloni fundamentali ai credinței creștine.

SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR
APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL

Ziua internațională a Copilului

240602- ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI

Ajutor de stat pentru cuplurile infertile

240602- AJUTOR DE LA STAT PENTRU CUPLURILE INFERTILE CARE ÎŞI DORESC COPII