ÎNAPOI

ARHIVA STIRI240502- PESTE UN MILION DE TINERI VOR VOTA PENTRU PRIMA DATĂ PE 9 IUNIEAFLĂ MAI MULTE

Potrivit calculelor, categoria de vârstă 18-22 de ani, adică tinerii care nu au votat niciodată la alegerile europarlamentare (programate din 5 în 5 ani), ultimul scrutin fiind pe 26 mai 2019, este formată din 1.115.992 de persoane (6,19% din totalul românilor cu drept de vot).  Numărul celor cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani, adunat cu reprezentanții categoriei 23-34 de ani, ajunge la un total 4.189.404 persoane cu drept de vot.

VOR VOTA
PENTRU PRIMA DATĂ

240503- A PLOUAT CU AMENZI DE 1 MAI ÎN TOATĂ ROMÂNIA AFLĂ MAI MULTE

Prima zi a minivacanței în care ne aflăm, 1 mai, a fost una extrem de solicitantă pentru polițiștii românii. La nivel național, oamenii legii au intervenit la peste 2.900 de solicitări ale cetățenilor și au constatat peste 11.200 de fapte contravenționale. De asemenea, polițiștii au organizat 472 de acțiuni.

A PLOUAT CU AMENZI DE
1 MAI ÎN TOATĂ ROMÂNIA

240503- ALIANȚA DREAPTA UNITĂ NU FUNCȚIONEAZĂ ÎN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

În ultima ședință ordinară a Consiliului Local al municipiului Călărași, cea din 30 aprilie, consilierii locali au avut de votat, printre altele, și viitorul președinte de ședință pentru perioada 1 mai – 31 iulie 2024. În urma voturilor exprimate de consilieri, social-democrata Săndina Georgescu a fost aleasă în această funcție, cu 12 voturi. Cealaltă propunere a fost liberalul Călin Cătălin, care a primit opt voturi.

A.D.U. NU FUNCȚIONEAZĂ
ÎN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI

240503- CREDINCIOȘII, PREZENȚI LA BISERICĂ ÎN VINEREA MARE AFLĂ MAI MULTE

Astăzi, pentru credincioșii ortodocși e Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră. Potrivit dogmelor creștine, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, motiv pentru care mulți credincioși țin astăzi post negru. Dis-de-dimineață, călărășenii au mers la Sfânta Biserică pentru a se spovedi și a primi Sfânta Împărtășanie. Cu credință în suflet, credincioșii au asistat la Sfântul Maslu și la slujba Sfântului Epitaf.

CREDINCIOȘII, PREZENȚI LA
BISERICĂ ÎN VINEREA MARE

240506- PESTE 50 DE COPII ȘI TINERI DIN TOATĂ ȚARA VOR CONCURA LA FESTIVALUL FLORI DE MAI AFLĂ MAI MULTE

Centrul Județean de Cultură și Creație (CJCC) Călărași organizează și anul acesta celebrul festival de muzică ușoară românească Flori de Mai. Evenimentul va avea loc în perioada 23-26 mai, în Sala „Barbu Știrbei”, iar la ediția de anul acesta vor participa 54 de concurenți. Juriul a finalizat deja preselecția și se lucrează acum la partituri.

FESTIVALUL
FLORI DE MAI

240505- HRISTOS A ÎNVIAT! CĂLĂRĂȘENII AU PRIMIT LUMINA SFÂNTĂ ȘI SFINTELE PAȘTI AFLĂ MAI MULTE

"Hristos a înviat!”. Asta au strigat la unison credincioșii care s-au adunat laolaltă în bisericile din județul Călărași pentru a simți în același timp același lucru: Miracolul Învierii. Cu mic cu mare, călărășenii au venit la biserică, unde au primit Lumina Sfântă, dar și Sfintele Paști.

CĂLĂRĂȘENII AU PRIMIT LUMINA
SFÂNTĂ ȘI SFINTELE PAȘTI

240508- ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1 DRAGOȘ VODĂ – UN NOU STANDARD EUROPEAN ÎN EDUCAȚIE AFLĂ MAI MULTE

Comuna Dragoș Vodă a sărbătorit astăzi, 8 mai, inaugurarea Școlii Gimnaziale nr. 1, un proiect ambițios finanțat prin fonduri europene ce reprezintă un pas important în dezvoltarea educației locale. Această nouă instituție de învățământ este rezultatul unei investiții considerabile, fiind construită de la zero și dotată complet conform standardelor europene. Cu o arhitectură modernă și funcțională, Școala Gimnazială nr. 1 Dragoș Vodă își așteaptă acum cu brațele deschise elevii pentru a le oferi condiții optime de învățare și dezvoltare.

ȘG NR. 1 DRAGOȘ VODĂ –
UN STANDARD EUROPEAN

Claudia Odorog, o prezență cunoscută în administrația publică locală din Sohatu, a făcut un pas hotărât către schimbare, anunțându-și candidatura pentru funcția de primar. Lansarea oficială a candidaturii sale a avut loc într-un eveniment festiv desfășurat pe 8 mai, în prezența liderilor locali și a susținătorilor partidului.

SOHATU VA AVEA O
ADMINISTRAȚIE PENTRU OAMENI

240508- ZIUA MONDIALĂ A CRUCII ROȘII ȘI SEMILUNII ROȘII AFLĂ MAI MULTE

În fiecare an, pe 8 mai, comunitățile din întreaga lume se adună pentru a sărbători Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, o ocazie de a recunoaște și de a aprecia angajamentul și devotamentul voluntarilor și lucrătorilor umanitari. Această zi specială marchează nașterea fondatorului Crucii Roșii, Henry Dunant, și aduce în prim-plan importanța acțiunilor umanitare în sprijinul celor mai vulnerabili membri ai societății.

CRUCEA ROȘIE ȘI
SEMILUNA ROȘIE

240509- 9 MAI ÎN ROMÂNIA: TRIPLĂ SĂRBĂTOARE NAȚIONALĂ AFLĂ MAI MULTE

Data de 9 mai marchează în calendarul românesc o triplă semnificație simbolică, reprezentând trei momente importante din istoria țării: Ziua Independenței, Ziua Victoriei și Ziua Europei. Această dată este un prilej de comemorare și celebrare pentru poporul român, marcând momente cruciale din trecutul și prezentul său.

9 MAI
ÎN ROMÂNIA

240510- 25 DE MICROBUZE ELECTRICE PENTRU ELEVI AFLĂ MAI MULTE

Consiliul Județean Călărași a lansat, săptămâna aceasta, licitația privind achiziționarea a 25 de microbuze electrice pentru elevii din 17 localități din județ. Microbuzele vor intra în dotarea celor 17 primării și vor deservi peste 8.000 de elevi din aceste localități. Proiectul are o valoare estimată de peste 30 de milioane de lei și este finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

MICROBUZE ELECTRICE
PENTRU ELEVI

Însoțit de o parte a echipei social democrate, Vasile Iliuță, a interacționat cu cetățenii din Lehliu Sat, astfel ascultându-le doleanțele și promițându-le că viitorul va fi promițător dacă Partidul Social Democrat va obține majoritatea în comună. Aflat la finalul celui de-al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Călărași, acesta a fost recunoscut cu ușurință de majoritatea locuitorilor.

SOLUȚII PENTRU CETĂȚENII
DIN LEHLIU SAT ȘI DOR MĂRUNT

240514- FINANȚARE PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR AFLĂ MAI MULTE

La sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Călărași au fost semnate 15 contracte de finanțare pentru tot atâtea școli din județul Călărași, în cadrul „Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) – Runda II, Planul Național de Redresare și Reziliență Componenta 15, Educație”. Scopul principal al acestui proiect este sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar, transmit reprezentanții ISJ Călărași.

FINANȚARE PENTRU REDUCEREA
ABANDONULUI ȘCOLAR

240510- IZVORUL TĂMĂDUIRII – TRADIȚIE ȘI BINECUVÂNTARE AFLĂ MAI MULTE

Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare închinată Maicii Domnului, care pică în fiecare an în vinerea din prima săptămână după Paște. Această sfântă sărbătoare este dedicată Maicii Domnului, și este cea prin intermediul căreia creștinii își amintesc de minunile săvârșite de Fecioara Maria, sărbătoare care are o istorie veche de 1500 de ani. Izvorul Tămăduirii este sărbătoarea care evocă un miracol încă din secolul al V-lea.

IZVORUL
TĂMĂDUIRII

Însoțit de o parte a echipei social democrate, Vasile Iliuță, a interacționat cu cetățenii din Lehliu Sat, astfel ascultându-le doleanțele și promițându-le că viitorul va fi promițător dacă Partidul Social Democrat va obține majoritatea în comună. Aflat la finalul celui de-al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Călărași, acesta a fost recunoscut cu ușurință de majoritatea locuitorilor.

DOI CANDIDAȚI REDUTABILI
LA BUDEȘTI ȘI VASILAȚI

Echipa organizației județene Călărași a Partidului Social Democrat i-a fost astăzi alături lui Ștefan Câmpulungeanu, candidatul PSD la funcția de primar al comunei Lupșanu, într-o acțiune de campanie electorală. În fruntea echipei s-a aflat președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, care a precizat că are încredere în Ștefan Câmpulungeanu că poate ieși din nou învingător la alegerile din 9 iunie.

DEZVOLTAREA COMUNELOR
LUPȘANU ȘI PLĂTĂREȘTI

240514- NOI DOTĂRI LA SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ “DR. POMPEI SAMARIAN” AFLĂ MAI MULTE

Începând de astăzi, 14 mai a.c., pacienții Spitalului de Urgență “Dr. Pompei Samarian” vor beneficia de echipamente noi în urma finalizării unui proiect finalizat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul implementat de Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a adus Spitalului Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian” o investiție de aproximativ 7 milioane de euro.

NOI DOTĂRI LA SPITALUL
JUDEȚEAN DE URGENȚĂ

240514- PAȘTELE BLAJINILOR – O SĂRBĂTOARE A TRADIȚIEI ȘI COMEMORĂRII ÎN CULTURA ROMÂNEASCĂ AFLĂ MAI MULTE

În credința populară, în lunea după duminica Tomei, se sărbătorește Paștele Blajinilor, cunoscuți și sub numele de Rohmani în folclor. Potrivit tradiției, Blajinii sunt printre primii oameni de pe pământ. Trăiesc separat de soțiile lor, conviețuind cu ele doar 30 de zile pe an în scopul reproducției. Se spune că Blajinii, incapabili de a face rău, locuiesc dincolo de lumea văzută, în locul unde se varsă Apa Sâmbetei, în delta sa, pe Ostroavele Albe. Preocupările lor principale sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Despre ei se spune că, deși virtuoși, nu pot calcula data Sfintelor Paști. Oamenii îi anunță că a venit Paștele aruncând coji de ouă roșii în apa acelei zile.

PAȘTELE
BLAJINILOR

240516- PROTEST AL ANGAJAȚILOR APM CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Călărași au desfășurat astăzi, 16 mail, între orele 10.00 – 12.00, un protest împotriva discriminării salariale. Aceșstia s-au alăturat astfel protestelor organizate astăzi de celelalte agenții județene pentru protecția mediului din țară. „Alături de colegii noștri din țară ne exprimăm profunda nemulțumire față de discriminarea salarială și nedreptatea cu care ne confruntăm, în comparație cu alte instituții județene, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin O.U.G. nr. 128/2023 – pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară,

PROTEST LA
APM CĂLĂRAȘI

Alegerile locale sunt din ce în ce mai aproape, iar comuna Vasilați se pregătește să-și scrie următoarea pagină de istorie. Cristian Vasile candidează din partea PSD iar primarul în exercițiu este alături de acesta. Vasile Iliuță, președintele Organizației Județene a PSD, a subliniat importanța unei tranziții echilibrate.

PREDARE DE ȘTAFETĂ
LA VASILAȚI!

240516- REABILITAREA DRUMURILOR JUDEȚENE 201B, 305, 313 ȘI 309 AFLĂ MAI MULTE

Conducerea Consiliului Județean Călărași a semnat astăzi, alături de conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, contractul de finanțare pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor județene 201B, 305, 313 și 309. Lungimea totală a tronsonului vizat de aceste lucrări este de 101 kilometri.  „Astăzi, am semnat cel mai mare contract de investiții pe infrastructură al județului Călărași. Înseamnă 101 de kilometri de drum județean. Traseul celor patru drumuri asigură legătura între cele două drumuri naționale, DN31 și intersecția cu DN3”, a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași.

REABILITAREA DRUMURILOR
JUDEȚENE 201B, 305, 313 ȘI 309

240517- INAUGURAREA CĂMINULUI CULTURAL”AUREL MAILAT” ÎN COM. GRĂDIȘTEA AFLĂ MAI MULTE

Primarul comunei Grădiștea, Vasile Matei, a ținut un moment de reculegere în memoria lui Aurel Mailat, omagiind astfel contribuția sa remarcabilă la păstrarea și promovarea folclorului românesc. În discursul său, primarul a subliniat importanța acestui proiect pentru întreaga comunitate, evidențiind rolul esențial al culturii în dezvoltarea socială și educațională.

INAUGURAREA CĂMINULUI
CULTURAL”AUREL MAILAT”

240517- BURSA GENERALĂ A LOCURILOR DE MUNCĂ, ORGANIZATĂ LA CĂLĂRAȘI ȘI OLTENIȚA AFLĂ MAI MULTE

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași a organizat, vineri, o nouă ediție a Bursei Generale a Locurilor de Muncă. Aproximativ 300 de persoane și-au încercat norocul, în speranța că își vor găsi un loc de muncă potrivit pentru studiile și experiența pe care le au.

BURSA
LOCURILOR DE MUNCĂ

Echipa Partidului Social Democrat, organizația județeană Călărași, a avut sâmbătă o zi plină de evenimente de campanie electorală în județ. În frunte cu președintele PSD Călărași, cei mai importanți membri ai partidului au mers în comunele Luica, Fundeni și Vlad Țepeș, pentru a susține candidații PSD la funcția de primar din aceste localități, dar și pentru a convinge alegătorii să voteze PSD pe toate cele cinci buletine de vot pe care le vor primi pe 9 iunie.

CANDIDAȚII PSD DIN LUICA,
FUNDENI ȘI VLAD ȚEPEȘ

240521- SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA AFLĂ MAI MULTE

Anual, pe 21 mai, creștinii ortodocși din România și din întreaga lume sărbătoresc ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, două dintre cele mai importante figuri din istoria creștinismului. Această sărbătoare este marcată prin slujbe religioase, tradiții populare și numeroase obiceiuri transmise din generație în generație. Constantin cel Mare, cunoscut pentru rolul său crucial în răspândirea creștinismului, a fost primul împărat roman care a recunoscut oficial religia creștină, punând capăt persecuțiilor împotriva creștinilor prin Edictul de la Milano din anul 313. De asemenea, el a convocat primul Sinod Ecumenic de la Niceea în anul 325, stabilind bazele dogmatice ale credinței creștine.

SĂRBĂTOAREA SFINȚILOR
ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

240523- TÂRGUL AGRIPLANTA ȘI-A DESCHIS PORȚILE AFLĂ MAI MULTE

Cel mai mare târg din România specializat în agricultură, organizat la Fundulea, și-a deschis miercuri porțile. Este vorba despre Agriplanta RomAgroTech, un târg organizat de Societatea Germană pentru Agricultură, care va rămâne deschis până duminică. Sute de companii își promovează, în aceste zile, la Fundulea, ofertele. Cei care vin să viziteze târgul, vor găsi aici atât utilaje agricole, animale și chiar produse alimentare.

TÂRGUL
AGRIPLANTA

240520- ZIUA COPILULUI VA FI SĂRBĂTORITĂ LA BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași a organizat, vineri, o nouă ediție a Bursei Generale a Locurilor de Muncă. Aproximativ 300 de persoane și-au încercat norocul, în speranța că își vor găsi un loc de muncă potrivit pentru studiile și experiența pe care le au.

ZIUA COPILULUI LA
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ

240529- APARTAMENTELE SOCIALE DESTINATE COPIILOR CU DIZABILITĂȚI AFLĂ MAI MULTE

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași a finalizat procesul de închidere a centrului de plasament pentru copiii cu handicap sever și a înființat apartamentele sociale cumpărate de Consiliului Județean Călărași. Este vorba despre patru astfel de apartamente în care vor fi găzduiți câte șase copii. Apartamentele au fost prezentate miercuri, iar trei dintre ele au trei camere, în timp ce unul are patru camere.

APARTAMENTE SOCIALE PENTRU
COPIII CU DIZABILITĂȚI

240526- REZOLVAREA INECHITAȚILOR ÎN RÂNDUL BUGETARILOR AFLĂ MAI MULTE

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul adoptă  ordonanţa de urgenţă care prevede că anumite categorii de bugetari vor beneficia de creşteri salariale de 10%, dar şi decontări pentru ochelarii de vedere. Premierul a precizat că ordonanţa urmăreşte rezolvarea unor “inechităţi” în rândul personalului bugetar. Astfel, va fi aprobată o majorare salarială de 10% în două tranşe, în iunie şi septembrie, pentru mai multe categorii de salariaţi din administraţia centrală şi locală. Este vorba în special despre angajaţii din domeniul culturii, cei de la Registrul Comerţului, de la agenţiile de mediu şi funcţionarii din primăriile localităţilor cu mai puţin de 20.000 de locuitori.

INECHITĂȚI ÎN RÂNDUL
BUGETARILOR

240529- PRIMA ZI LIBERĂ NAȚIONALĂ PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI AFLĂ MAI MULTE

Elevii și profesorii vor avea zi liberă miercuri, 5 iunie 2024, de Ziua Învățătorului, pentru prima dată la nivel național, în urma marii greve a profesorilor. Conform noului contract colectiv de muncă la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023, această zi liberă nu trebuie recuperată. Amintim că mai sunt patru săptămâni de școală până la vacanța de vară 2024. Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie.

ZI LIBERĂ NAȚIONALĂ
PENTRU ELEVI ȘI PROFESORI

Indexarea cu 10% a taxelor și impozitelor locale

240502- TAXELE ȘI IMPOZITELE LOCALE DIN CĂLĂRAȘI, INDEXATE CU 10,4% PENTRU ANUL 2025

Meniu tradițional de Paște, la Cantina Socială

240502- MENIU TRADIȚIONAL DE PAȘTE, DISTRIBUIT DE CANTINA DE AJUTOR SOCIAL CĂLĂRAȘI PENTRU PERSOANELE NEVOIAȘE