ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Călărași au desfășurat

astăzi, 16 mai, între orele 10.00 – 12.00, un protest împotriva discriminării salariale. Aceșstia s-au alăturat astfel protestelor organizate astăzi de celelalte agenții județene pentru protecția mediului din țară.

Alături de colegii noștri din țară ne exprimăm profunda nemulțumire față de discriminarea salarială și nedreptatea cu care ne confruntăm, în comparație cu alte instituții județene, cărora li s-au stabilit salariile la nivelul celor de la nivel central prin O.U.G. nr. 128/2023 – pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară, în contextul diferenţelor salariale între funcţiile din administraţia publică centrală şi personalul din unităţi teritoriale, al creşterii volumului de muncă şi exercitării de către funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul instituţiilor prefectului şi unor servicii publice din sectoare de activitate bugetară vizând sănătatea, cultura, munca, agricultura, statistica, salarizarea personalului din cadrul instituțiilor din teritoriu, a fost aliniată cu salarizarea personalului din cadrul agențiilor naționale ierarhic superioare.

O.U.G. nr. 128/2023, NU a inclus și sectorul de activitate bugetară care vizează domeniul protecției mediului”, transmit reprezentanții APM Călărași.


Angajații APM Călărași mai adaugă faptul că prin amendamentul depus în Senatul Romaniei la proiectul de lege (PLX 67/2024) adoptat de Senat pe 19 februarie 2024 s-a inițiat repararea nedreptății și discriminării produse angajaților Agențiilor pentru Protecția Mediului.  Totuși, proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaților, for decizional, pe 26 februarie 2024, iar de atunci a rămas blocat în această etapă. Reprezentanții APM Călărași susțin că nenumăratele demersuri făcute pentru obținerea drepturilor legitime au fost ignorate sau respinse.


Neadoptarea sau întârzierea adoptării proiectului PLX 67/2024 în Camera Deputaților, întărește discriminarea angajaților din cadrul Agențiilor Județene de Protecția Mediului, având în vedere faptul că majoritatea funcționarilor publici din teritoriu beneficiază de salariile mărite, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Menționăm faptul că angajații Agențiilor de Protecția Mediului sunt profund afectați de discriminările salariale, de salariile foarte mici comparativ cu volumul de muncă, de personalul redus, de echipamentele folosite uzate moral și fizic și sunt pregătiți ca în cazul neadoptării PLX 67/2024 în Camera Deputaților, să inițieze formele de protest prevăzute de normele legale în vigoare.

Agențiile pentru Protecția Mediului își desfășoară activitatea sub coordonarea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și au aceleași responsabilități și atribuții în implementarea politicilor și a legislației în domeniul protecției mediului la nivel județean. Este esențial ca această egalitate să se reflecte și la nivelul salariilor”, au mai transmis reprezentanții APM Călărași.


Solicitarea angajațiilor Agențiilor pentru Protecția Mediului rămâne aceea de aliniere a salariilor, „așa cum s-a procedat și în cazul altor instituții publice deconcentrate. Nu solicităm privilegii suplimentare față de alte instituții județene, dimpotrivă doar respectarea tuturor drepturilor noastre legitime”, se mai arată în comunicat.


PROTEST AL ANGAJAȚILOR
APM CĂLĂRAȘI

16 mai 2024