ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Consilierii locali călărășeni au aprobat, în ședința ordinară din 30 aprilie,

proiectul de hotărâre care prevede indexarea pentru anul viitor cu rata inflației de 10,4% a taxelor și impozitelor locale, precum și a limitelor minime și maxime ale amenzilor.


Măsura indexării dărilor către bugetul local este o obligație legală stabilită prin Codul Fiscal și trebuie adoptată înainte de expirarea exercițiului bugetar.


Practic, hotărârea adoptată de consilierii locali călărășeni stabilește faptul că anul viitor taxele și impozitele locale vor fi mai mari cu 10,4%. Proiectul a trecut cu 12 voturi pentru, șapte abțineri și un vot împotrivă. Singurul vot împotrivă a fost cel al consilierului local USR Costin Mirescu. Acesta a luat cuvântul în cadrul dezbaterilor și a precizat că, deși înțelege că indexarea este o obligație legală, alte primării din țară au găsit variante mai convenabile pentru cetățeni.


Eu am votat în toți anii pentru chestia asta, pentru că am înțeles că este o obligație legală, dar acum cineva mi-a atras atenția că există primării în țară care se comportă altfel.

De exemplu, Primăria Oradea a găsit o soluție prin care împarte povara generată de creșterea inflației cu cetățenii. Ce au făcut ei? Au redus coeficienții care se aplică sumelor din hotărârea privind taxele și impozitele locale”, a declarat Costin Mirescu, consilier local USR.


De asemenea, acesta a prezentat și un calcul despre cum ar arătat situația în care soluția de la Oradea ar fi aplicată și la Călărași.


Noi avem, spre exemplu, la impozite pe clădiri rezidențiale pentru persoane fizice 0,104%. Eu am făcut un scurt calcul. Pentru o casă situată în zona B a municipiului, cu o suprafață de 100 mp., acum se plătesc în jur de 215 lei, iar în 2025, dacă indexăm cu 10.4%, se vor plăti 237,7 lei, deci o diferență de 22 de lei și ceva.

Dacă am reduce acel coeficient de la 0,104% la 0,1%, atunci ar trebui să plătim la anul 228,5 lei, adică o diferență din partea cetățeanului de 13 lei și municipiul ar suporta nouă lei”, a mai precizat Costin Mirescu.


Potrivit proiectului de hotărâre, taxele și impozitele care vor fi indexate sunt: impozitul pe clădiri și terenuri, mijloace de transport, spectacole, dar și taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, precum și alte taxe locale.


Oradea a mers, de când a apărut Codul Fiscal, pe varianta cu plajă minimă și maximă, lăsată la latitudinea Consiliului Local a mers mereu pe maxim. Probabil ce spuneți dumneavoastră este că ei din maxim sau dus ușor în jos”, a menționat Mărgărit Emanuel Sârbu, secretarul general al municipiului Călărași.


Consilierul Costin Mirescu a răspuns cu faptul că și municipiul Călărași poate scădea coeficientul, pentru că în prezent acesta nu se află la valoarea minimă. Hotărârea adoptată de consilierii locali călărășeni va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

TAXELE ȘI IMPOZITELE LOCALE
DIN CĂLĂRAȘI, INDEXATE CU 10,4%

02 mai 2024