ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Astăzi, pentru credincioșii ortodocși e Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor

sau Vinerea Neagră. Potrivit dogmelor creștine, este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit, motiv pentru care mulți credincioși țin astăzi post negru.


Dis-de-dimineață, călărășenii au mers la Sfânta Biserică pentru a se spovedi și a primi Sfânta Împărtășanie. Cu credință în suflet, credincioșii au asistat la Sfântul Maslu și la slujba Sfântului Epitaf.


În Vinerea Mare se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf (numit şi Sfântul Aer) pe sub care trec credincioşii, până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului, care are loc în seara acestei zile.



Vinerea Mare sau Vinerea Seacă, este zi de mare doliu a întregii creștinătăți, pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii. Este ziua în care reflectăm asupra suferinței și sacrificiului lui Iisus Hristos, pentru salvarea omenirii.

Să ne amintim de învățăturile Sale de iubire, iertare și milă, deoarece asta reprezintă menirea noastră pe pământ. În această zi sfântă, să ne unim în rugăciune, căutând lumină și speranță în lumina Învierii viitoare.” transmite senatorul PSD Nicușor Cionoiu, pe pagina personală de socializare.


Sfântul Epitaf este un obiect bisericesc de cult de formă dreptunghiulară, confecţionat din pânză de in, mătase sau catifea, pe care se află imprimată sau pictată icoana înmormântării Mântuitorului. Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii saruta Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, care sunt asezate pe Sfantul Epitaf, după care trec de trei ori pe sub masă. De cealaltă parte a mesei se află Sfânta Cruce, așezată sub policandru cu o zi în urmă în cadrul Deniei din Joia Mare.


Pentru toți creștinii, trecerea pe sub masă din Vinerea Mare este un moment care îi apropie de Dumnezeu, încununând perioada postului și a rugăciunilor.

CREDINCIOȘII, PREZENȚI LA
BISERICĂ ÎN VINEREA MARE

03 mai 2024