ÎNAPOI

ARHIVA STIRI241001- CELEBRAREA VÂRSTNICILOR: OMAGIU PENTRU O VIAȚĂ DEDICATĂ ȘI PLINĂ DE ÎNȚELEPCIUNEAFLĂ MAI MULTE

În fiecare an, pe 1 octombrie, întreaga lume își îndreaptă atenția către vârstnicii noștri, acei oameni care au contribuit semnificativ la formarea și modelarea societății în care trăim astăzi. Ziua Internațională a Vârstnicilor, instituită prin rezoluția 45/106 adoptată de Organizația Națiunilor Unite în 1990, nu este doar o ocazie de a le ura "La Mulți Ani", ci un moment de profundă recunoștință și reflecție.

OMAGIU PENTRU O VIAȚĂ
PLINĂ DE ÎNȚELEPCIUNE

241001- ACCES ÎN SUA FĂRĂ VIZE, PRIN PROGRAMUL VISA WAIVER AFLĂ MAI MULTE

Potrivit evaluării Ambasadei României în SUA, România a îndeplinit ultimul criteriu pentru a accede în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru SUA a scăzut sub 3%. "Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver" a transmis ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru.

PROGRAMUL
VISA WAIVER

241002- EDUCAȚIA, PILONUL DE BAZĂ PENTRU UN VIITOR SUSTENABIL ÎN CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Vasile Iliuță, președintele PSD Călărași, a transmis un mesaj inspirator studenților de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală, în cadrul unei întâlniri ce a avut loc recent. Într-o postare pe Facebook, acesta a subliniat importanța investiției în educație, considerând-o „cea mai sigură și constantă investiție” în viitorul județului. “M-a bucurat să am ocazia să fiu prezent în fața studenților entuziasmați de începerea unui nou ciclu universitar. Le-am transmis un mesaj de încurajare, având certitudinea că viitorul acestui județ este în mâini bune”, a declarat Iliuță. Președintele Consiliului Județean a evidențiat preocupările studenților pentru mediu și agricultura viitorului, subliniind faptul că tinerii sunt conștienți de necesitatea adaptării agriculturii la noile tehnologii, precum dronele și inteligența artificială.

EDUCAȚIA, PILONUL DE
BAZĂ PENTRU VIITOR

241002- PROIECTUL PROMENADA CĂLĂRAȘI, FINALIZAT CU SUCCES AFLĂ MAI MULTE

A avut loc recepția finalizării lucrărilor la proiectul de investiții “Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași – Silistra”, cunoscut local sub denumirea de Promenada. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Interreg V-a, Axa prioritară 1 ”O regiune bine conectată”, Obiectiv Specific 1.1, vizând creșterea siguranței transportului pe căile navigabile fluviale și maritime.

PROMENADA,
FINALIZATĂ

241002- SISTEMUL DE BRĂȚĂRI ELECTRONICE, OPERAȚIONAL ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Sistemul de brățări electronice a devenit operațional în toată țara și a fost extins și în cazul procedurilor judiciare. Prin acest demers, autoritățile își doresc să aibă permanent informații despre persoanele cercetate penal, astfel încât să evite, spre exemplu, fuga acestora în străinătate pentru a scăpa de răspunderea penală. „Începând de astăzi, 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

BRĂȚĂRILE ELECTRONICE
SISTEM OPERAȚIONAL

241003- CAMPANIA „SĂNĂTATE PENTRU SATE” A AJUNS ÎN LOCALITATEA VALEA ROȘIE, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Campania „Sănătate pentru sate”, organizată de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, a avut loc recent în localitatea Valea Roșie, județul Călărași, unde 80 de persoane au beneficiat de consultații medicale gratuite. Sâmbătă, 28 septembrie 2024, echipele de medici specialiști în diverse domenii precum medicină internă, pediatrie, cardiologie, gastroenterologie, psihiatrie, ginecologie și urologie au oferit servicii de sănătate esențiale, completate de investigații EKG și ecografie abdominală.

CAMPANIA “SĂNĂTATE PENTRU
SATE” ÎN VALEA ROȘIE

241004- 140 DE ANI DE EXCELENȚĂ LA COLEGIUL NAȚIONAL BARBU ȘTIRBEI DIN CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Curtea Colegiului Național Barbu Știrbei din Călărași a fost martora unui eveniment deosebit de emoționant și plin de semnificație: celebrarea a 140 de ani de la înființarea prestigiosului liceu. De la primele ore ale dimineții, elevi, profesori, absolvenți și invitați de seamă s-au reunit pentru a marca această ocazie specială. Ziua festivă a debutat cu o serie de activități interactive, în cadrul cărora participanții au avut ocazia să ia parte la ateliere de lucru. Acestea au reprezentat un cadru propice pentru dialog între generații, discuțiile axându-se pe diverse arii de interes, de la educație și cultură, la dezvoltarea personală și profesională. Aceste momente de schimb de idei au subliniat continuitatea valorilor transmise de-a lungul timpului de către colegiu.

140 DE ANI DE
EXCELENȚĂ

241004- CONDUCEREA ANRE, PREZENTĂ LA CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Joi, 3 octombrie a.c., sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași a fost gazda vicepreședintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Mircea Man, întrunirea având drept obiectiv înființarea sau extinderea rețelelor de gaze ale localităților călărășene. Majoritatea primarilor care au demarat procedurile de introducere a gazelor naturale în comunele din județul Călărași au întâmpinat în numeroase ocazii dificultăți în cadrul acestui proiect, iar, pentru a le veni în sprijin și a le oferi ocazia de a găsi explicații chiar de la aparatul executiv, Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, a invitat la Călărași conducerea instituției aflate în subordinea Parlamentului.

CONDUCEREA ANRE,
PREZENTĂ LA CĂLĂRAȘI

241008- REABILITAREA REȚELEI DE APĂ POTABILĂ DIN SATELE VIȘINII ȘI POTCOAVA AFLĂ MAI MULTE

Gabriel Rădulescu, primarul comunei Independența, a anunțat în data de 07 octombrie 2024, semnarea autorizației de construire pentru unul dintre cele mai așteptate proiecte din mandatul său – reabilitarea rețelei de apă potabilă din satele Vișinii și Potcoava. Proiectul, mult discutat și așteptat de locuitori, este pe cale să devină realitate în următoarele săptămâni. „Momentul cel mai așteptat din mandatul meu de primar a sosit. Astăzi am semnat autorizația de construire pentru proiectul de reabilitare a rețelei de apă potabilă din satele Vișinii și Potcoava. Lucrarea efectiv va începe într-un interval de câteva săptămâni, dar se va realiza 100%!”, a declarat primarul Gabriel Rădulescu.

REABILITAREA REȚELEI DE
APĂ DIN VIȘINII ȘI POTCOAVA

241009- SPRIJIN PENTRU FERMIERII ROMÂNI AFLĂ MAI MULTE

Guvernul României, condus de Premierul Marcel Ciolacu, continuă să prioritizeze susținerea fermierilor români. Prin noile măsuri aprobate, se asigură despăgubiri pentru culturile calamitate, extinderea accesului la credit și o protecție mai bună a pieței locale. Aceste inițiative reprezintă un pas esențial în consolidarea sectorului agricol și în asigurarea securității alimentare a țării

SPRIJIN PENTRU
FERMIERII ROMÂNI

241004- VASILE ILIUȚĂ: MIRCEA MAN ESTE OMUL CARE AR PUTEA SALVA PARTIDUL NAȚIONAL LIBERAL LA CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Potrivit lui Vasile Iliuță, la alegerile parlamentare, Partidul Național Liberal riscă să rămână cu un singur deputat dacă cei de la conducerea formațiunii politice nu vor lua măsuri. Soluția vine din partea președintelui Organizației Județene a Partidului Social Democrat Călărași, acesta fiind de părere că propunerea lui Mircea Man pentru funcția de senator este salvarea colegilor de la Coaliție.

V.ILIUȚĂ: MIRCEA MAN AR
PUTEA SALVA PNL CĂLĂRAȘI

241010- STOP ÎNȘELĂTORIILOR LA RAFT, ORDIN ÎMPOTRIVA SHRINKFLATION-ULUI AFLĂ MAI MULTE

O veste bună pentru toți consumatorii! Guvernul a luat măsuri ferme pentru a combate practica abuzivă a reducerii gramajului produselor, cunoscută sub numele de shrinkflation. De acum înainte, vom găsi în magazine etichete speciale care ne vor informa despre orice modificare a cantității unui produs. Această măsură este un pas important în direcția protejării drepturilor consumatorilor și a asigurării unui comerț corect și transparent.

ORDIN ÎMPOTRIVA
SHRINKFLATION

241011- BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ, UN ADEVĂRAT SUCCES AFLĂ MAI MULTE

Bursa Locurilor de Muncă, evenimentul dedicat absolvenților promoției 2024, a avut loc vineri, 11 octombrie a.c., la sediul instituției din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Sute de persoane, printre care și liceeni din cadrul unităților de învățământ din județul Călărași. Peste o sută de persoane și-au încercat norocul în cadrul Bursei Locurilor de Muncă, în speranța ca își vor găsi un loc de muncă potrivit pentru studiile și experiența pe care le au. La această ediție au fost disponibile aproximativ 150 de posturi din diferite domenii de activitate.

BURSA LOCURILOR DE MUNCĂ,
UN ADEVĂRAT SUCCES

241012- NOI MEDICAMENTE INCLUSE PE LISTA CELOR GRATUITE SAU COMPENSATE AFLĂ MAI MULTE

Pe listă vor fi incluse medicamente pentru boli oncologice şi pentru mai multe afecţiuni cronice, precum şi pentru transplantul medular, a precizat premierul. “Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse, începând cu 1 noiembrie, pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba de medicamente pentru boli oncologice şi pentru multe afecţiuni cronice, precum şi pentru transplantul medular. Asigurăm accesul echitabil şi nediscriminatoriu al pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie, care pot salva mii de vieţi”, a declarat Marcel Ciolacu.

NOI MEDICAMENTE
COMPENSATE

241014- RATA INFLAȚIEI A SCĂZUT ÎN LUNA AUGUST 2024 AFLĂ MAI MULTE

Rata anuală a inflaţiei a reintrat pe un trend descendent în luna august 2024 și a scăzut la 5,1%,. În iulie 2024, rata inflației urcase la 5,42%, de la 4,94% în iunie 2024. Cele mai mari majorări de prețuri au fost înregistrate tot la capitolul serviciilor cu o creștere de 8,6%. În perioada menţionată, preţurile mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 4,35%, iar cele ale mărfurilor alimentare au crescut aproximativ în același ritm cu 4,25%. Cea mai mare creştere de preţuri din ultimele 12 luni s-a înregistrat tot la serviciile poștale ale căror prețuri s-au majorat cu 26,61% urmate de transportul aerian, care s-a scumpit cu 22,48% și de creșterile prețului cartofilor cu 18,78% din categoria mărfurilor alimentare.

RATA INFLAȚIEI A SCĂZUT
ÎN LUNA AUGUST 2024

241014- ALOCAȚII MAJORATE PENTRU 3,6 MILIOANE DE COPII ÎNCEPÂND DIN 2025 AFLĂ MAI MULTE

PSD își continuă angajamentul de a asigura stabilitate și sprijin pentru cetățeni, anunțând majorarea alocațiilor pentru aproape 3,6 milioane de copii începând cu 1 ianuarie 2025. Indiferent de rezultatele alegerilor prezidențiale sau parlamentare, această măsură va intra în vigoare, oferind un sprijin financiar substanțial familiilor din România. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că alocațiile vor crește cu 10,4%, în conformitate cu rata medie anuală a inflației din 2023.

ALOCAȚII MAJORATE
PENTRU COPII

241014- SFÂNTA PARASCHEVA – SĂRBĂTOARE IMPORTANTĂ ÎN CALENDARUL CREȘTIN ORTODOX AFLĂ MAI MULTE

Sfânta Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei, este una dintre cele mai iubite sfinte din calendarul ortodox românesc. Moaștele sale, aflate la Catedrala Mitropolitană din Iași, atrag în fiecare an mii de pelerini care vin cu speranță și credință, să-i aducă cinstire și să se roage pentru sănătate, liniște sufletească și binecuvântare în viața lor.  Sfânta Parascheva este considerată protectoarea celor bolnavi, săraci și aflați în suferință, iar rugăciunile către ea sunt pline de credință și nădejde. Pelerinajul din Iași este unul dintre cele mai mari și importante evenimente religioase din România, adunând oameni din toate colțurile țării.

SF.PARASCHEVA, SĂRBĂTOARE
CREȘTIN ORTODOXĂ

241015- CANDIDAȚII PSD CĂLĂRAȘI PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE, VALIDAȚI DE ORGANIZAȚIA CENTRALĂ AFLĂ MAI MULTE

În urma verificărilor efectuate de Organizația Centrală a Partidului Social Democrat, astăzi, 15 octombrie a.c., lista propusă de organizația condusă de Vasile Iliuță pentru alegerile de pe 1 decembrie a fost validată de conducerea formațiunii politice de centru-stânga.  Anterior acceptului dat de Organizația Centrală, pe 26 septembrie a.c., s-a desfășurat, la Călărași, Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat, în cadrul căruia primarii și președinții de organizații au stabilit listele social-democraților pentru scrutinul de la începutul lunii decembrie.

CANDIDAȚII PSD VALIDAȚI
DE ORGANIZAȚIA CENTRALĂ

241016- AVOCATUL POPORULUI VA ACORDA AUDIENȚE, ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Cetățenii din județul Călărași vor avea ocazia să discute direct cu reprezentanții instituției Avocatul Poporului în cadrul unor sesiuni de audiențe organizate la sediul Consiliului Județean Călărași. Petițiile adresate instituției Avocatul Poporului sunt scutite de orice taxă, iar aceasta are drept scop apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice, inclusiv ale minorilor, în raport cu autoritățile publice. Această oportunitate le oferă cetățenilor posibilitatea de a solicita sprijin în cazuri care implică încălcarea drepturilor lor, contribuind astfel la protecția și promovarea drepturilor omului în România.

AVOCATUL POPORULUI
VA ACORDA AUDIENȚE

241016- FORȚA DREPTEI CĂLĂRAȘI A DEPUS CANDIDATURILE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE AFLĂ MAI MULTE

Candidații Partidului Forța Dreptei Călărași și-au depus candidaturile pentru alegerile din 1 decembrie. Conducerea organizației județene, alături de susținători, s-a prezentat la Biroul Electoral Județean din Călărași, intenționând ca deputații și senatorii aleși de călărășeni să producă schimbări benefice. În discursul ei, liberala Camelia Dăscălescu a adus în prim-plan câteva dintre obiectivele formațiunii politice din care face parte, precum și dorința candidaților la alegerile parlamentare de a continua proiectul “Călărașiul renaște”.

FORȚA DREPTEI CĂLĂRAȘI
A DEPUS CANDIDATURILE

241016- LIBERALII DIN CĂLĂRAȘI ȘI-AU DEPUS CANDIDATURILE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE AFLĂ MAI MULTE

Organizația Județeană Călărași a Partidului Național Liberal și-a depus candidaturile pentru alegerile parlamentare, la Biroul Electoral Județean. În fruntea echipei liberale s-a aflat președintele PNL Călărași, Ciprian Pandea, care va deschide lista pentru Camera Deputaților. "Am depus în jur de 17.000 de semnături și, cred eu, că venim cu o echipă de călărășeni, suntem toți doar din județul Călărași, o echipă competentă. Când spun competentă, mă uit atât în dreapta, cât și în stânga mea. Avem primari, avem oameni de afaceri, avem persoane care au demonstrat din punct de vedere profesional și sperăm ca pe 1 decembrie să obținem votul cât mai multor călărășeni”, a declarat Ciprian Pandea, președintele PNL Călărași și senator în funcție.

CANDIDATURILE
LIBERARILOR

241017- PSD CĂLĂRAȘI A DEPUS CANDIDATURILE PENTRU PARLAMENTUL ROMÂNIEI AFLĂ MAI MULTE

Partidul Social Democrat Călărași a depus la Biroul Electoral Județean, dosarele pentru alegerile de pe 1 decembrie. Depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Județean a fost urmată de o conferință de presă. În cadrul conferinței, Vasile Iliuță, președintele Organizației Județene a Partidului Social Democrat Călărași, a declarat ca este încrezător în capacitatea candidaților de a aduce plusvaloare județului Călărași prin prezența acestora în Parlamentul României.

PSD A DEPUS CANDIDATURILE
PENTRU PARLAMENT

241018- SALARIUL MINIM CREȘTE DE LA 1 IANUARIE AFLĂ MAI MULTE

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri, 16 octombrie 2024, că în şedinţa Comitetului Naţional Tripartit s-a decis că salariul minim va crește la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025. De asemenea, se menține scutirea de la plata impozitului şi contribuţiilor sociale a sumei de 300 de lei lunar. Potrivit unui comunicat oficial al Executivului, prim-ministrul Marcel Ciolacu şi Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona-Bucura Oprescu, au prezentat partenerilor sociali analize care fundamentează creşterea salariului lunar minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu anul viitor.

SALARIUL MINIM
ÎN IANUARIE

241019- LISTELE AUR PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE, ADMISE DE BIROUL ELECTORAL JUDEȚEAN CĂLĂRAȘI AFLĂ MAI MULTE

Biroul Electoral Județean a admis candidaturile propuse de Organizația Județeană a Alianței pentru Unirea Românilor pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie a.c. Pe listele AUR pentru Camera Deputaților figurează: Dragoș Coman, Mihai Gheorghe, Andrei Lăduncă, Andreea Ioan, Dănuț Ileana și Paul Martac.

LISTELE AUR, ADMISE DE
BIROUL ELECTORAL JUDEȚEAN

Daniel Florea, revine în PSD

241008- DANIEL FLOREA REVINE ÎN PSD

Trei școli din județ, decorate de Președinte

241009- TREI ȘCOLI DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI, DECORATE DE PREȘEDINTELE ROMÂNIEI