ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Credincioșii ortodocși din România o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă

Parascheva, una dintre cele mai venerabile sfinte ale Bisericii Ortodoxe, considerată ocrotitoarea Moldovei. Originară din Epivat, o localitate situată în Tracia, aproape de Constantinopol, Sfânta Parascheva a trăit între secolele X și XI, alegând de tânără calea vieții monahale.

Născută într-o familie înstărită și profund religioasă, a renunțat la bunurile sale pentru a duce o viață dedicată rugăciunii și ajutorării celor săraci.


Sfânta este cunoscută nu doar în România, ci și în întreaga lume ortodoxă, pentru viața sa sfântă și minunile care i-au fost atribuite. Ziua de 14 octombrie este data comemorării sale, iar Iașiul devine astăzi centrul unui pelerinaj de amploare, la care participă sute de mii de credincioși din întreaga țară.

Oamenii vin să se roage la moaștele sfintei, depuse în Catedrala Mitropolitană din Iași, în speranța că vor primi ajutor, alinare sau vindecare.


În ziua în care o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, sufletele noastre se înalță în rugăciune și recunoștință. Ocrotitoarea noastră, a românilor,  ne aduce liniște și ne învață să trăim cu credință și bunătate.

Fie ca această zi să ne aducă alinare și putere, să ne țină uniți prin credință și să ne inspire să trăim cu demnitate, oriunde ne-a așezat viața.

La mulți ani celor ce îi poartă numele. Fie ca Sfânta Parascheva să vă aducă pace și alinare!” transmite deputatul PSD Constantin Bîrcă pe pagina personală de socializare.


Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse la Iași în 1641, la inițiativa domnitorului Vasile Lupu, care le-a primit în semn de recunoștință din partea Patriarhiei de la Constantinopol, după ce acesta a plătit datoriile Bisericii. La acea vreme, moaștele au fost așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi, iar în 1889 au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.


Cu ocazia acestei sărbători importante în calendarul ordodox, senatorul PSD Nicușor Cionoiu a transmis următorul mesaj:

Sfânta Parascheva este considerată protectoarea celor bolnavi, săraci și aflați în suferință, iar rugăciunile către ea sunt pline de credință și nădejde. Pelerinajul din Iași este unul dintre cele mai mari și importante evenimente religioase din România, adunând oameni din toate colțurile țării.

La mulți ani celor ce îi poartă numele.
Fie ca Sfânta Parascheva să vă aducă pace și alinare!


Pe lângă importanța sa religioasă, Sfânta Parascheva este și un simbol puternic în tradiția populară românească. Cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri, ea este invocată pentru protecția familiei și pentru alungarea răului. Legendele spun că, în timpul bombardamentelor din cel de-al Doilea Război Mondial, Sfânta ar fi protejat Catedrala Mitropolitană din Iași de distrugere, un episod care a rămas în memoria colectivă a credincioșilor.


Astăzi, mai mult ca oricând, credincioșii ortodocși își îndreaptă gândurile către Sfânta Parascheva, cerându-i protecție și binecuvântare într-o lume plină de încercări. Evenimentele dedicate acestei zile sunt prilej de întărire spirituală și de reînnoire a credinței pentru toți cei care aleg să participe la acest moment solemn.

SFÂNTA PARASCHEVA – SĂRBĂTOARE
IMPORTANTĂ ORTODOXĂ

14 octombrie 2024