ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

România continuă să domine clasamentul scumpirilor în Uniunea

Europeană pentru a șaptea lună consecutiv, potrivit celor mai recente date Eurostat. Deși inflația a înregistrat o ușoară scădere în septembrie comparativ cu august, România se menține pe primul loc în privința creșterii prețurilor.

Economiștii avertizează că, deși inflația a încetinit, asta nu se traduce în prețuri mai mici la raft, ci dimpotrivă, cetățenii trebuie să se aștepte la noi scumpiri, inclusiv pentru sărbătorile de iarnă.


Cu o rată de 4,8% în creșterea prețurilor pentru luna septembrie, România înregistrează cel mai ridicat nivel din întreaga Uniune Europeană. Deficitul bugetar ridicat este unul dintre principalii factori care influențează această situație, iar perspectiva unor noi taxe și impozite din 2025 îi îngrijorează pe antreprenori și economiști deopotrivă.


Se discută din ce în ce mai des despre creșterea taxelor și impozitelor începând cu anul 2025. Acest lucru va genera costuri mai mari pentru antreprenori, care vor transfera aceste cheltuieli în prețurile produselor. În ciuda eforturilor Băncii Naționale a României de a controla inflația, ne așteptăm ca de la 1 ianuarie 2025 să asistăm la o nouă rundă de scumpiri” avertizează un profesor de economie.


Un alt subiect intens discutat este proiectul Ministrului Agriculturii de plafonare a adaosului comercial pentru produsele procesate din România, extinzând măsura și dincolo de alimentele de bază.

Plafonarea prețurilor poate fi o soluție temporară, pentru cel mult 2-3 luni, însă aplicarea pe termen lung ar putea declanșa o explozie a prețurilor după ce măsurile se ridică” explică un economist.


Ministerul Agriculturii raportează că prețurile alimentelor au crescut cu 3,8%, sub rata generală a inflației, în mare parte datorită plafonării adaosului pentru produsele de bază.

Totuși, viitorul scumpirilor rămâne incert, iar experții continuă să avertizeze asupra unui val de creșteri de prețuri începând cu 2025.

ROMÂNIA, CAMPIOANA
SCUMPIRILOR ÎN UE

22 octombrie 2024