ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Sistemul de brățări electronice a devenit operațional în toată țara

și a fost extins și în cazul procedurilor judiciare. Prin acest demers, autoritățile își doresc să aibă permanent informații despre persoanele cercetate penal, astfel încât să evite, spre exemplu, fuga acestora în străinătate pentru a scăpa de răspunderea penală.


Începând de astăzi, 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată”, a declarat Constantin Cătălin, șeful Serviciului de Investigații Criminale Călărași.


Odată cu utilizarea acestor sisteme, polițiștii vor putea urmării modul de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare. De asemenea, oamenii legii vor putea asigura mult mai eficient protejarea victimelor.


Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea”, a precizat Constanin Cătălin.


La nivelul județului Călărași, în primele opt luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a scăzut cu 5%, față de primele opt luni ale anului 2023, de la 783 la 741 de fapte. Scăderile au fost înregistrate pentru faptele de loviri sau alte violențe, amenințare. Totuși, au crescut cazurile de nerespectare a ordinelor de protecție.

SISTEMUL DE BRĂȚĂRI ELECTRONICE,
OPERAȚIONAL ÎN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI

02 octombrie 2024