ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Guvernul României, printr-o inițiativă a Premierului Marcel Ciolacu, pune capăt

practicii neloiale a reducerii gramajului produselor fără a modifica prețul. Prin intrarea în vigoare a ordinului privind combaterea shrinkflation-ului se protejează puterea de cumpărare a românilor și se asigură un mediu de consum corect și transparent.


Deputatul PSD Constantin Bîrcă remarcă că: “Guvernul ia măsuri ferme împotriva practicilor comerciale înșelătoare! Este un pas important pentru a ne asigura că nimeni nu va mai fi păcălit la raft. Susținem transparența și corectitudinea!


Ordinul împotriva înșelătoriei la raft, numită shrinkflation, a intrat în vigoare, după ce a fost publicat în Monitorul Oficial.

De la intrarea în vigoare a ordinului, comercianții vor afișa la raft e etichete speciale în dreptul produselor care au gramaj mai mic, dar preț neschimbat. Ordinul pentru implementarea măsurii va intrat în vigoare pe 11 octombrie. Acest ordin nu se aplică însă și comerțului online.


Românii trebuiesc protejați de practicile comerciale înșelătoare. Reducerea gramajului, dar păstrarea prețului produselor reprezintă, de fapt, o scumpire mascată.
Susținem astfel, puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici și medii. Aceștia fiind cei mai afectați de aceste practici înșelătoare!
” susține și senatorul PSD Nicușor Cionoiu.


Toți operatorii economici vor fi obligați să semnaleze faptul că au pe raft un produs căruia i-a fost redus gramajul, dar ambalajul, forma, prezentarea și mai ales prețul au rămas aceleași. Eticheta acestor produse trebuie să avertizeze consumatorii asupra faptului că gramajul sau volumul a fost redus, dar prețul a rămas același.

Această etichetă trebuie menținută cel puțin 30 de zile din momentul în care a apărut schimbarea. În cazul în care agenții economici nu se conformează, riscă amenzi între 1.000 și 10.000 de lei, dar și oprirea temporară de la comercializare a produselor cu abateri de informare până la remediere, respectiv informarea consumatorilor.


STOP ÎNȘELĂTORIILOR LA RAFT
ORDIN ÎMPOTRIVA SHRINKFLATION

10 octombrie 2024