ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

România a încercat în repetate rânduri să intre în programul Visa Waiver,




astfel încât viza să nu mai fie necesară pentru călătoriile în SUA care durează mai puțin de 90 de zile.

Până acum, însă, țara nu a atins o condiție obligatorie și anume ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3%. În luna iulie 2024, Guvernul a lansat o campanie numită “Calificăm România în Programul Visa Waiver”, prin care cei care aveau deja viza erau îndemnați să și-o reînnoiască, pentru a atinge acest prag. Au fost făcute, de asemenea, și alte demersuri.


Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a anunțat că România a îndeplinit și ultima condiție pentru a face parte din programul Visa Waiver. El a afirmat că, cel mai probabil „în prima parte a anului viitor”, românii vor putea călători în SUA, fără vize, transmite Ambasada României în SUA, într-un comunicat.


Premierul Marcel Ciolacu a coordonat un proiect de succes, demonstrând că, prin colaborare, putem atinge obiective naționale majore.

Toate instituțiile statului au lucrat împreună, depășind barierele politice pentru a reduce rata de respingere a vizelor sub 3%.

Mai sunt câteva formalități de îndeplinit, dar cel mai important obstacol a fost depășit. Guvernul Ciolacu a avut un rol decisiv, îndemnând și sprijinind românii să aplice pentru viză sau să o reînnoiască.

Dincolo de o bună colaborare între România și SUA, a fost și o excelentă colaborare între români și români. Acesta este un succes al României, al nostru, al tuturor, nu doar al unui partid politic!” transmite senatorul PSD Nicușor Cionoiu.


Acum, după confirmarea oficială că România îndeplinește oficial toate condițiile, va mai dura câteva luni până când programul va fi implementat. În prezent, România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care deocamdată nu sunt incluse în programul Visa Waiver.

ACCES ÎN SUA FĂRĂ VIZE,
PRIN PROGRAMUL VISA WAIVER

01 octombrie 2024