Ministerul Educației a clarificat recent, printr-
modul în care sunt finanțate indemnizațiile de instalare pentru profesori, subliniind faptul că aceste indemnizații nu fac parte din cheltuielile cu salariile și nu sunt plătite prin aplicația „Edusal”.
În urma unei solicitări din partea Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Ministerul Educației a emis un punct de vedere cu privire la sursa de finanțare a acestor indemnizații și a menționat că acestea sunt asigurate din bugetele locale ale autorităților administrativ-
Potrivit adresei nr. 8388/06.02.2025, semnată de Mihai Păunică, directorul general al Direcției Economice din Ministerul Educației, indemnizațiile de instalare sunt reglementate de legislația fiscală și educațională, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și ale Legii nr. 198/2023 privind învățământul preuniversitar.
Astfel, indemnizațiile de instalare sunt considerate venituri care nu sunt impozabile, în limita unui salariu de bază, acordate personalului care se încadrează într-
Finanțarea acestora provine din bugetele locale ale unităților administrativ-
Aceste sume sunt destinate „altor cheltuieli de natura bunurilor şi serviciilor, care nu fac parte din finanțarea de bază” a unităților de învățământ.
De asemenea, Ministerul Educației a subliniat că indemnizațiile de instalare nu reprezintă cheltuieli salariale, motiv pentru care acestea nu sunt plătite prin sistemul „Edusal”, aplicația utilizată pentru salarizarea personalului din învățământ. Astfel, acești bani sunt gestionati separat de fondurile destinate salariilor profesorilor și altor angajați din educație.
SURSE DE FINANȚARE A INDEMNIZAȚIILOR
DE INSTALARE PENTRU PROFESORI
09 februarie 2025