ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Pe 14 septembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc una dintre cele mai importante

și vechi sărbători ale Bisericii, Înălțarea Sfintei Cruci. Aceasta marchează descoperirea și cinstirea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.

Este o sărbătoare de mare importanță spirituală, fiind cunoscută și sub numele de “Ziua Crucii”.

Conform tradiției, la 14 septembrie 335, patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălțat public Sfânta Cruce pentru a fi văzută și venerată de popor, moment ce a fost urmat de vindecări miraculoase și de o mare sărbătoare.


Sărbătorim amintirea a două evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci. Aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului.

Sfânta Cruce simbolizează suferința și sacrificiul lui Iisus pentru mântuirea oamenilor și ne îndeamnă să trăim în armonie, să iertăm și să iubim necondiționat, așa cum El ne-a învățat. Căci aceasta nu este doar un simbol, ci o amintire vie a dragostei lui Dumnezeu pentru omenire.

Înălțarea Sfintei Cruci să vă aducă sănătate trupească și sufletească, liniște și gânduri bune.” a spus senatorul PSD Nicușor Cionoiu.


Pentru creștini, Sfânta Cruce simbolizează biruința vieții asupra morții, victoria credinței și iubirii lui Hristos asupra păcatului. Înălțarea Sfintei Cruci este un moment de meditație profundă asupra jertfei Mântuitorului și un îndemn la purtarea propriei cruci în viața cotidiană, prin acceptarea încercărilor și greutăților cu răbdare și credință.


Deputatul PSD Constantin Bîrcă a transmis următorul mesaj în această zi sfântă:

Astăzi, cinstim Înălțarea Sfintei Cruci – simbol al iubirii, jertfei și mântuirii noastre

În această zi sfântă, ne amintim de sacrificiul suprem al Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, și de puterea credinței care ne aduce speranță și lumină în viață. Crucea este pentru noi un semn de biruință asupra răului și un îndemn la iubire, iertare și solidaritate.

Să ne rugăm ca pacea, iubirea și binecuvântarea lui Dumnezeu să ne însoțească mereu pe drumul vieții și să ne ajute să fim uniți în fapte bune, pentru binele comunității noastre și al întregii țări.


Sfânta Cruce este văzută ca un simbol al mântuirii și al speranței, iar această sărbătoare amintește credincioșilor de dragostea necondiționată a lui Dumnezeu și de sacrificiul suprem al Fiului Său pentru întreaga omenire.

ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI
ÎN CALENDARUL ORTODOX

14 septembrie 2024