ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Guvernul României continuă să ia măsuri pentru protejarea puterii

de cumpărare a cetățenilor și pentru combaterea celor care încearcă să facă speculații cu prețurile la alimente, la produse de larg consum și de strictă necesitate (ex. produse de curățat, de igienă, cosmetice etc.).

Producătorii trebuie să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, iar prețul produsului este neschimbat.


Stop fenomenului prin care comercianții scad gramajul produselor, lăsând prețurile la fel.

Inițiativa este o măsură 100% PSD, lansată atunci când s-a constatat că mulți agenți economici creau aparenta menținere a unor prețuri, dar, în realitate, diminuau gramajul.

Ceea ce însemnă o scumpire indirectă a produselor respective, fără însă a-l informa corect pe cetățean.” transmite senatorul PSD Nicușor Cionoiu pe pagina personală de socializare.


Ca urmare a acestei măsuri, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin al președintelui ANPC privind informarea consumatorilor la comercializarea produselor preambalate al căror volum sau a căror greutate a scăzut.


Senatorul PSD Nicușor Cionoiu a subliniat si faptul că:

Ordinul ANPC conține sancțiuni dure împotriva celor care nu se conformează acestei obligații.

Dacă vor vinde produse la același preț, dar cu gramaj scăzut, producătorii vor fi obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că produsul respectiv are gramaj redus”.


Acest ordin prevede printre altele că operatorii economici care comercializează la raft produse destinate consumului au obligația de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs prin reducerea volumului sau a greutății acestora, având prezentarea, ambalajul, forma, identice, în condițiile menținerii aceluiași pret.


Ordinul publicat în Monitorul Oficial al României a fost adoptat după notificarea în prealabil a Consiliului și Parlamentului European, informare transpusă și în legislația română prin HG1016/2024.

MĂSURI PENTRU PROTEJAREA
PUTERII DE CUMPĂRARE

10 septembrie 2024