ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

În cadrul ședinței de Guvern desfășurate miercuri, 04 septembrie a.c., premierul

României, Marcel Ciolacu, a anunțat hotărârea prin care sunt alocate 7.800 de posturi în plus în învățământul preuniverstitar de stat.

În urma acestei hotărâri, numărul posturilor din sistemul de învățământ românesc va trece de 300.000. Tot Marcel Ciolacu a anuțat că această schimbare este necesară pentru a asigura dreptul la educație și integritate unui număr cât mai mare de copii cu cerințe speciale.


A fost stabilită majorarea numărului de posturi în învățământul preuniversitar de stat cu 7.800. Peste 5.600 dintre acestea sunt posturi didactice de predare, iar circa 2.200 de posturi sunt auxiliare și administrative.

Numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat va ajunge astfel la 307.900 de locuri. Acest act normativ pregătește un an școlar mai bun și completează și alte decizii recente ale Guvernului, care adresează acordarea de alimente sănătoase în școli și de combatere a violenței”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.


Măsura majorării numărului de persoane încadrate în mediul școlar vine în și în sprijinul celor peste o mie de laboratoare inteligente.


Creștem numărul de îngrijitoare pentru creșe și grădinițe. În această suplimentare de posturi intră și posturi de profesori de sprijin pentru copiii cu cerințe educaționale speciale, logopezi, profesori pentru școala din spital sau pentru școala la domiciliu.

În aceeași măsură, avem nevoie să asigurăm și personal didactic auxiliar, și personal administrativ, de exemplu, avem nevoie să asigurăm informaticieni care să sprijine activitatea celor 1.435 de laboratoare inteligente finanțate prin intermediul PNRR”, a menționat Ligia Deca, ministrul Educației.


Pe lângă majorarea numărului de angajați, în conferința de presă susținută după încheierea ședinței de Guvern, ministrul Educației a oferit detalii privind inaugurarea unor creșe.


Avem creșe noi care vor fi date în folosință în acest an, vorbim și de 98 de servicii de educație timpurie complementare prin PNRR”, a conchis Ligia Deca.


Pentru 19 unități de învățământ din țară, anul școlar 2024-2025 se va desfășura în trei schimburi din cauza lucrărilor nefinalizate la timp. Este important că, începând cu anul școlar următor, învățământul în trei schimburi va deveni ilegal.

7.800 DE POSTURI ÎN PLUS PENTRU
ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

06 septembrie 2024