ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Municipiul Călărași găzduiește în aceste zile Festivalul Internațional de

Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Evenimentul se află la cea de-a 17-a ediție și a avut loc în luna aprilie în București, iar mai apoi a pornit într-un turneu prin mai multe orașe ale României, printre care și Călărași.


Este un festival care aduce împreună interesul pentru mersul societății, implicarea în societate, în lumea în care trăim și filmul documentar. Documentarele din selecția noastră abordează teme istorice, dar în primul rând sunt teme contemporane, teme care ne vizează în mod direct din tot felul de contexte.

Adică nu vorbim doar despre zona noastră, ci vorbim despre lumea largă și despre tot felul de situații, probleme, dificultăți cu care se confruntă oamenii, dar și despre cum relaționează aceste tipuri de dificultăți cu contextul nostru local”, a declarat Andreea Lăcătuș, directoarea festivalului.


În Călărași, festivalul se desfășoară la Poșta Veche și este destinat persoanelor de toate vârstele. Pe lângă proiecțiile de film oferite gratuit începând din această seară, adolescenții călărășeni au ocazia să participe la un atelier educațional.


Pe de o parte este atelierul Meet, Point and Shoot, atelier educațional pentru adolescenți. Aici, la Călărași, avem o grupă de 13 adolescenți formidabili. Iar începând de mâine (n.r. 4 septembrie), vor fi patru zile de proiecții în aer liber, în fiecare seară începând cu ora 20.00.

Este un loc super intim și foarte fain, pentru că proiecțiile nu sunt doar despre a vedea filmul, ci și despre a discuta împreună, a le desface și de a le aduce mai aproape de noi, pentru că eu cred că nu suntem familiarizați cu a vedea tipul acesta de film documentar”, a mai spus Andreea Lăcătuș.


Evenimentul se află în premieră la Călărași, iar organizatorii spun că atmosfera de aici este una impresionantă.


Pentru mine este întotdeauna să văd că cele două clădiri în care îmi desfășor activitatea sunt pline și sunt pline de viață, așa că nu pot decât să mă bucur și vă așteptăm, începând de mâine seară (n.r. 4 septembrie), de la orele 20.00, până sâmbătă, să veniți să vizionați filmele”, a declarat Florin Rădulescu, șef Serviciu Municipal pentru Promovarea Patrimoniului Local.


De la Călărași, festivalul va poposi mai apoi la Timișoara și Oradea.

FESTIVAL DE FILM DOCUMENTAR
ȘI DREPTURILOR OMULUI

04 septembrie 2024