ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Sâmbătă, 17 august a.c., a avut loc deschiderea oficiala a celei de-a XXIX-a

ediție a Festivalului Internațional “Hora Mare”.


În perioada 17-21 august a.c., județul Călărași devine centrul cultural al portului si muzicii populare. Egipt, Republica Moldova, Polonia, Georgia, Ucraina, Turcia și România au prezentat dansurile tradiționale publicului larg, într-un cadru special organizat de Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași.


Chiar dacă festivalul în sine se desfășoară pe Stadionul “Ion Comșa”, deschiderea oficială a avut loc pe platoul din centrul municipiului, acolo unde autoritățile au luat cuvântul, astfel manifestându-și interesul și sprijinul pentru evenimentele culturale.


Timp de mai bine de 30 de minute, dansatorii fiecărei țări au prezentat publicului un mic moment artistic pentru ca, mai apoi, aceștia să se deplaseze pe stadionul municipal, acolo unde culturile statelor au intrat în contact și, dincolo de diferențele majore, dansatorii au legat frumoase prietenii.


Prima seară a festivalului a fost foarte frumoasă, plină de culoare, voie bună și cântec. Deja au început să se lege prietenii între grupuri.

O parte dintre țări au mai fost la noi, iar faptul că și-au dorit să se reîntoarcă ne bucură și ne demonstrează că s-au simțit bine la noi”, a declarat Georgiana Teodorescu, managerul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.


Dacă unele țări precum Turcia și Georgia au mai fost prezente în cadrul festivalului, pentru membrii grupului din Egipt, de exemplu, este prima dată când vizitează România.


Da, este prima dată, dar ceilalți colegi au fost aici și anul trecut. Ne place foarte mult! Este un spectacol minunat și ne-au plăcut toate momentele grupurilor prezente […] am pregătit dansul tradițional al orașului nostru cu toate decorațiunile și muzica aferentă”, a declarat un membru din cadrul grupului turcesc.


Da, este prima dată când venim aici. Ne place atât orașul în sine, cât și festivalul. Organizatorii au făcut o treabă bună. Suntem nouă persoane și suntem toți dansatori”, a conchis un dansator din Egipt.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL
“HORA MARE”, LA CĂLĂRAȘI

19 august 2024