ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Conflictul dintre conducerea Consiliului Județean Călărași și Ecoaqua SA este departe

de a se finaliza. După nenumărate încercări de a-l demite pe directorul general al societății comerciale, Eduard Grama, o nouă decizie a Agenției Naționale de Integritate a fost făcută publică de instituția condusă de Vasile Iliuță.


Joi, 1 august a.c., în cadrul conferinței de presă de la sediul Consiliului Județean Călărași, reprezentatul instituției în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Ecoaqua SA, Bogdan Mihai, a făcut precizări cu privire la situația actuală a societății comerciale.


Cea mai nouă decizie a Agenției Naționale de Integritate, eliberată pe data de 27 iulie 2024, atestă incompatibilitatea lui Eduard Grama de a ocupa funcția de director general al Ecoaqua SA și, în același timp, prevede interdicția acestuia de a ocupa funcții publice timp de trei ani.


Am trimis către Agenția Națională de Integritate punctul de vedere al Consiliului Județean Călărași pe memoriul făcut de dânsul, la care am adăugat statului societății și al Ecoaqua SA pentru a ne da un punct de vedere […] Nu este un secret ceea ce spune ANI pentru noi.

De când am preluat sarcina de a reprezenta interesele Consiliului Județean în cadrul acestei societăți, lucrurile au fost foarte clare pentru mine: domnul Grama Eduard se află în interdicția de a ocupa funcția. Nu mai are voie! Legea spune foarte clar”, a declarat Bogdan Mihai, reprezentantul Consiliului Județean în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Ecoaqua SA.


Întârzierea procesului de demitere din funcția de director general al Ecoaqua SA și de membru al Consiliului de Administrație al aceleiași societăți este, conform spuselor lui Bogdan Mihai, un indicator clar al favorizării lui Eduard Grama de către ceilalți membri.


Nici până la această dată, procesul verbal al ședinței din data de 19 iunie nu a fost semnat. Dacă vă uitați puțin, în cadrul Consiliului de Administrație există mici conexiuni cu persoane influente din zona administrativ-politică”, a adăugat aceeași sursă menționată anterior.


Conform legii, singurii abilitați pentru a dispune demiterea directorului general al Ecoaqua SA este Consiliul de Administrație. Chiar dacă Consiliul Județean Călărași deține 33% din acțiunile societății, se află în imposibilitatea de a-l demite pe Eduard Grama.


Ilegalitățile de la nivelul Ecoaqua SA ar fi, conform lui Bogdan Mihai, duse la extrem. De la majorarea prețului apei până la evenimentele organizate de aceeași societate, funcționarea Ecoaqua SA s-ar afla sub limita legii.


Putem accepta majorarea prețului apei, dar, în momentul în care ne spui că trebuie să creștem prețul, trebuie să faci optimizarea cheltuielilor, nu să văd activități la Podul 4, excursii plătite pe banii cetățenilor.

Câte opt persoane au fost trimise în Germania […] Oamenii plătesc câte 200-300 de lei lunar la apă și, în timpul acesta, organizează diferite activități care nu își au rostul”, a spus Bogdan Mihai.


Nici subiectul privind prețurile de achiziție a materialelor necesare organizării evenimentelor de acest gen nu a fost ocolit de reprezentatul Consiliului Județean Călărași în cadrul Ecoaqua SA. De asemenea, Bogdan Mihai invocă necesitatea unui audit intern.


Să vă uitați pe SICAP-ul societății Ecoaqua și să vedeți la ce prețuri se achiziționează diferite lucruri. O să rămâneți șocați. De aceea spun că este nevoie de un audit intern.

Mai mult ca sigur, domnului Grama îi este teamă. Acest audit se va realiza și fiecare leu va trebui justificat”, a precizat Bogdan Mihai.


În ceea ce îl privește pe Eduard Grama, conform lui Bogdan Mihai, acesta a menționat în memoriul prin care își prezintă argumentele că funcția contractuală de director general este o funcție de execuție.


Realitatea este una simplă. Avem o hotărâre judecătorească pentru care noi am făcut toate demersurile pentru a fi respectată.

Cei care nu o vor respecta, vor vedea ce se va stabili din punct de vedere legal”, a mai spus Bogdan Mihai, reprezentantul Consiliului Județean Călărași în cadrul Adunării Generale a Acționarilor Ecoaqua SA.


În ceea ce privește consecințele legale pe care Eduard Grama le-ar putea suporta dacă nu va îndeplini condițiile impuse de hotărârea judecătorească, reprezentatul Consiliului Județean Călărași în cadrul societății Ecoaqua SA nu a dorit să ofere detalii.


Este o discuție interesantă. Așteptăm până data viitoare pentru că dacă mă pronunț la acest moment cu privire la ce ar risca atât Consiliul de Administrație, cât și directorul, s-ar putea ca dânșii să o considere o amenințare.

Nu doresc să fac acest lucru. Eu le cer un lucru foarte simplu: să respecte legea”, a conchis Bogdan Mihai.

CONFLICTUL DINTRE CJ CĂLĂRAȘI
ȘI EDUARD GRAMA CONTINUĂ

01 august 2024