ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Într-un demers de informare și educare continuă a comunității rutiere,

Poliția Rutieră Călărași a organizat o sesiune specială pentru a detalia noile reglementări referitoare la procedurile de testare drug test și etilotest. Această inițiativă face parte din eforturile autorităților de a asigura siguranța și respectarea legii pe drumurile publice.


Evenimentul a avut loc în contextul unei colaborări strânse între reprezentanții poliției și cetățenii prezenți, punând accent pe importanța respectării normelor de circulație și a regulamentelor în vigoare.

Reducerea accidentelor rutiere cauzate de consumul de droguri, în care cetățenii nevinovați își pierd viața, este o prioritate, totuși trebuie să ținem cont și de drepturile șoferilor corecți.

Astfel, ieri în ședința de Guvern, s-a hotărât îmbunătățirea legislației prin modificarea ordonanței de urgență privind siguranța rutieră. În special partea legată de suspendarea permisului de conducere până la finalizarea testelor antidrog în laboratoarele de medicină legală. Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi. Nu trebuie să fie șoferii pedepsiți pentru incapacitatea administrativă a statul de a rezolva problema testării într-un termen rezonabil.

Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan, nu trebuie să afecteze drepturile și libertățile cetățenești.” noteaza pe pagina de socializare senatorul PSD Nicușor Cionoiu.


Prin cele două ordonanțe de urgență întrate în vigoare în data de 29 iunie şi 16 iulie 2024,  s-au stabilit şi legiferat o serie de modificări ale legislației rutiere, cele mai importante vizând aspectele legate de testarea conducătorilor auto cu privire la faptul că există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive sau băuturi alcoolice.


În situația în care conducătorul unui autovehicul refuză sau nu poate fi testat cu aparatul drugtest sau etilometru, polițistul va proceda la retragerea permisului de conducere, eliberând o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație pentru o perioadă de 72 h  de la momentul prelevării mostrelor biologice, perioadă în care probele recoltate sunt transmise instituțiilor medico- legale abilitate în vederea analizării acestora şi comunicării rezultatelor acestora.


Permisul de conducere va fi restituit conducătorului auto dacă prin buletinul de analiză toxicologică s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau după împlinirea termenului de 72 h de la momentul prelevării probelor biologice, dacă buletinul de analiză nu a fost comunicat.


În cazul în care conducătorul auto este testat cu aparatul drugtest iar rezultatul este pozitiv, permisul de conducere este reținut fără drept de circulație, acesta fiind obligat să se supună procedurii de prelevare a mostrelor biologice, urmându-se aceeaşi procedură de restituire a permisului de conducere ca în cazul în care rezultatul probelor este negativ.


Rezultatele analizelor toxicologice vor fi comunicate conducătorului auto prin e-mail sau telefonic.

Cu privire la modalitatea de restituire a permisului de conducere, conducătorul auto poate opta pentru ridicarea acestuia de la sediul serviciului rutier pe raza căruia s-a luat măsura, de la sediul unui alt serviciu rutier indicat de acesta sau prin servicii poştale.

REGLEMENTĂRI LA PROCEDURA DE
TESTARE DRUG TEST ȘI ETILOTEST

17 iulie 2024