Conferința de presă de la sediul Organizației Județene a PSD Călărași a avut în
prim plan negocierea noii politici agricole comune.
Marius Micu, vicepreședintele celui mai important grup de interes pentru fermierii europeni, a prezentat măsurile cu care România se va prezenta la negocierea noii politice agricole comune.
În perioada imediat următoare, la nivel european, va începe negocierea noii politici agricole comune care se va reflecta in adoptarea unui nou plan strategic.
“Prin acest plan se vor adopta subvenții și bani de investiții prin pilonul II. Astfel că, pentru România, un obiectiv principal pentru noua politică comună care, în perioada imediat următoare, va intra în negociere la nivel european”, a declarat Robert Micu, vicepreședintele Copa-
În acest moment, subvențiile de bază pe care le primesc fermierii europeni se ridică, în medie, la 220 de euro. În România, însă, lucrurile stau complet diferit.
“La nivel european vorbim despre o medie de 220 de euro, prin politică agricolă comună. Astăzi, nu avem această subvenție la nivelul fermierilor din România. Aici vorbim doar despre subvenția de bază, nu de măsuri complementare. În România, subvențiile sunt de 150 de euro cumulat”, a declarat aceeași sursă menționată anterior.
Conform aceleiași surse, este foarte important să înțelegem contextul geopolitic. Acest context geopolitic este dat de situația care se desfășoară în Ucraina, prin agresiunea Rusiei, care a impactat din punct de vedere economic Europa și, implicit, fermierii. În urmă cu puțin timp, Uniunea Europeană a prelungit acordurile de liber schimb cu Europa ceea ce înseamnă ca vom avea în continuare import din Ucraina.
ROMÂNIA CERE SUBVENȚII MAI MARI LA
NEGOCIEREA NOII POLITICI AGRICOLE COMUNE
16 iulie 2024