ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Irigațiile, singura șansă a agricultorilor români de a crea profit, a fost unul dintre

subiectele abordate de Robert Micu, vicepreședintele Copa-Cogeca, în cadrul conferinței de presă a Partidului Social Democrate organizată la finalul săptămânii trecute.


În acest moment, la nivelul județului Călărași sunt irigate puțin peste 160.000 de hectare, grație proiectelor implementate prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.


Trebuie să vorbim despre irigații, mai ales într-o astfel de perioadă complicată, când căldurile se manifestă la intensitate maximă. Vedeți că tot despre apă vorbim, dar apa este cheia existenței noastre și, implicit, în ceea ce înseamnă producerea de hrană.

La nivelul județului Călărași, în cele 10 amenajări există în derulare peste 15 proiecte, dintre care cinci proiecte sunt deja finalizate. Asta înseamnă că suprafața irigabilă cu cele cinci proiecte este de aproximativ 161.000 de hectare”, a declarat Robert Micu, vicepreședintele Copa-Cogeca.


Pentru a le oferi agricultorilor călărășeni condiții optime, Florin Barbu, ministrul agriculturii, a dat undă verde altor patru proiecte, care se vor finaliza în acest an. Prin intermediul acestora, se vor adăuga 76.000 de hectare, astfel că, la sfârșitul anului în curs, în județul Călărași vor fi irigate 237.000 de hectare.


PSD a făcut din sprijinirea agricultorilor o prioritate, asigurând energie electrică gratuită pentru pomparea apei pe canalele principale și subvenții de 50% pe canalele secundare. În contextul caniculei extreme, acest ajutor este vital.

România a folosit eficient fondurile europene pentru modernizarea irigațiilor, alocând 400 de milioane de euro, cu proiecte depuse de 505 milioane de euro.

Continuăm să luptăm pentru agricultură!” notează și deputatul PSD Constantin Bîrcă.


Totodată, aici este de menționat ultima învestiție care are impact asupra a 30.000 de hectare. Vorbesc despre Mostiștea, amenajat unde am pus în funcțiune, cu ajutorul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, al domnului președinte Iliuță și a doamnei secretar de stat, stația plutitoare de pompare, astfel că, în prezent, se deservesc alte 30.000 de hectare”, a adăugat Robert Micu.


Din totalul de 15 proiecte adresate județului Călărași, șase dintre acestea sunt în curs de implementare și vor deservi peste 130.000 de hectare, astfel că, la finalizarea tuturor investițiilor, vor fi irigate 375.000 de hectare din totalul de 436.000 de hectare existente la nivelul județului Călărași.

IRIGAȚIILE, SINGURA ȘANSĂ
A AGRICULTORILOR ROMÂNI

16 iulie 2024