ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Astăzi, la sediul PSD Călărași, a avut loc o conferință de presă susținută de liderul

partidului, Vasile Iliuță, și de administratorul public al județului, Bogdan Mihai. Evenimentul a abordat ultimele mișcări politice din sfera PSD, cu un accent deosebit pe problemele întâmpinate de operatorul regional de apă-canal ECOAQUA SA.


În cadrul conferinței, Vasile Iliuță și Bogdan Mihai au discutat despre nemulțumirea cetățenilor față de prețurile la apă, considerându-l pe directorul ECOAQUA SA, Eduard Grama, principalul responsabil pentru această situație. Bogdan Mihai a făcut declarații incendiare, iar șeful PSD a afirmat că va cere suspendarea directorului până la clarificarea situației de către Biroul Județean al PSD.


Bogdan Mihai a detaliat participarea sa la ședința Consiliului de Administrație al ECOAQUA SA, unde a prezentat un rezumat al situației juridice a lui Eduard Grama. Bogdan Mihai a spus că membrii Consiliul de Administrație întârzie adoptarea unei decizii clare, menționând că nici măcar procesul verbal al ședinței din 19 iunie nu a fost finalizat, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eficiența și transparența acestui organism.


 “Am participat la Consiliul de Administrație, pentru că am cerut în mod imperativ să fie invitați reprezentanții Adunării Generale (AGA), dar am venit doar eu dintre reprezentanții AGA, pentru a vedea exact cum se pune problema. Realitatea este una simplă: când am fost la Consiliul de Administrație, m-am dus cu un rezumat al tuturor situațiilor, de la adrese, de când s-a constatat incompatibilitatea, de la hotărârea judecătorească.

Le-am prezentat cu argumente celor din Consiliul de Administrație, pentru a fi informați cu privire la toate valențele. Și le-am și spus că nu avem pretenția că suntem posesorii adevărului, ci pur și simplu trebuie să aplicăm legea.

Dacă există argumente juridice, dânșii sunt singura entitate care are dreptul și este obligată să dispună pentru a aplica o hotărâre judecătorească în ceea ce îl privește pe directorul general” – a declarat Mihai Bogdan, reprezentantul CJ Călărași în cadrulConsiliul de Administrație.


Administratorul public al județului a adus în discuție decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din 10 aprilie 2024, care a menținut raportul de evaluare al ANI, confirmând incompatibilitatea lui Grama. Deși Grama a înaintat demisia din funcția de director al Direcției de Dezvoltare, care a generat incompatibilitatea, el continuă să își exercite atribuțiile la ECOAQUA SA, ceea ce, potrivit lui Bogdan Mihai, contravine prevederilor legale.


În ceea ce privește situația domnului director, vă pot spicui puțin din documentul pe care l-am transmis către Ecoaqua. După cum știți, la data de 10.04.2024 a fost pronunțată decizia Înaltei Curți (n.r. Înalta Curte de Casație și Justiție), care a avut ca obiect anulare raport evaluare pentru domnul Grama.

Decizia a fost, însă, de a menține raportul de evaluare, iar incompatibilitatea scrisă în raportul ANI (n.r. Agenția Națională de Integritate) rămâne în picioare. Vă spun că a început o întreagă discuție juridică. Domnul Grama, printr-o întâmpinare pe care a făcut-o către Consiliul de Administrație de a le spune dânșilor partea dânsului de adevăr, le-a spus că nu a luat la cunoștință despre această hotărâre, nu i-a fost comunicată.

În schimb, pe 11.04.2024, la o zi după ce a fost dată hotărârea judecătorească, domnul Grama a venit la Consiliul Județean și și-a depus demisia din funcția de director al Direcției de Dezvoltare, funcția care a generat incompatibilitatea. Spre necunoașterea dânsului și a celorlalți, care consideră că nu este într-o situație de a părăsi funcția pe care o ocupă, legiuitorul spune foarte clar: de la data destituirii din funcția publică, care s-a produs pe 11.04.2024, începe să curgă termenul de trei ani în care dânsul nu are voie să ocupe o funcție dintre cele prevăzute la art. 1 din Legea 176. S-a luat în calcul că s-au prescris faptele.

Dar, din nou, consultanții domnului Grama nu au citit, pentru că potrivit Codului Civil prescripția, față de Codul Penal, este suspendată de atacarea actului care generează această situație. Practic, pe perioada judecății, termenul de prescripție a fost înghețat


Bogdan Mihai a lansat acuzații grave, sugerând că membrii Consiliului de Administrație ar putea fi implicați într-un abuz în serviciu, favorizând menținerea lui Grama în funcție. El a subliniat că situația actuală ar putea duce la recuperarea sumelor de bani plătite ilegal ca salariu, în urma unui control audit ce va fi dispus.


(…)Vă așteptați ca noi să rezolvăm problema într-o zi-două. Realitatea este că nu putem face într-o zi-două. Am început procesul, proces pe care noi îl facem ținând cont de statutul ADI-ul, de statutul societății comerciale, de prevederile legale din Legea 31 și OUG 109, pentru că la un moment dat am putea fi acuzați de abuz.

Realitatea este, însă, din punctul meu de vedere și le-am și transmis membrilor Consiliului de Administrație, ceea ce fac dânșii este pretabil la a fi încadrat la sfera abuzului în serviciu. Pentru că dânșii favorizează o persoană să ocupe o funcție pe care nu mai are dreptul. Și, din punctul meu de vedere, este o zonă în care dânșii se duc cu bună știință” – a mai precizat oficialul în cadrul conferinței de presă.


Vasile Iliuță a încheiat subiectul afirmând că va cere Biroului Județean al PSD suspendarea din funcție a directorului Eduard Grama, până la clarificarea situației. Acest lucru va fi posibil doar dacă Grama a încălcat statutul partidului.

TENSIUNI ÎN INTERIORUL PSD:
ACUZAȚII LA ADRESA LUI E.GRAMA

11 iulie 2024