ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Salariul minim brut garantat în plată se majorează, de astăzi, 1 iulie, la 3.700 lei brut,

marcând o creștere de 12,12% față de nivelul anterior de 3.300 de lei. Din această sumă, 300 de lei nu sunt taxați, ceea ce înseamnă că un angajat plătit astfel va primi un salariu net de 2.363 lei.


De majorarea salariului minim brut vor beneficia 1.871.266 salariați. Potrivit Ministerului Muncii, această măsură va avea efecte pozitive asupra economiei prin stimularea ocupării forței de muncă, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru.


Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului și influențează importul bunurilor de consum. Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele cu cerere de forță de muncă, făcând munca mai atractivă pentru categorii precum femeile și tinerii”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.


Cu toate acestea, se anticipează majorări de prețuri în mai multe domenii, ceea ce ar putea diminua efectele benefice ale creșterii salariale.


De asemenea, creșterea la 3.700 de lei a salariului minim brut nu se aplică angajaților din sectoarele construcții, agricultură și industria alimentară, care beneficiază de un regim preferențial de taxare. Acești angajați vor continua să primească un salariu net mai mare decât restul angajaților din economie care sunt plătiți cu salariul minim brut actual.

SALARIUL MINIM BRUT CREȘTE
LA 3.700 LEI ÎNCEPÂND DE ASTĂZI

01 iulie 2024