ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Lacul Mostiștea, unul dintre cele mai mari lacuri din România, se confruntă cu

un fenomen de secetă puternică. Totul s-a întâmplat, spun autoritățile locale, din cauza irigațiilor din zonă, pentru că apa ar fi fost extrasă fără a se completa înapoi. Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) anunță însă că, pentru prima dată după 35 de ani, a început să pompeze apă din Dunăre.

Conducerea ANIF este încrezătoare că, odată cu pomparea apei din Dunăre, lacul Mostiștea își va putea reveni la normal în aproximativ 40 de zile.


Stația de pompare de la Dorobanțu, este esențială pentru sistemele de irigații din amenajările Mostriștea 1 și Mostriștea 6. Datorită diligențelor și a colaborării dintre Consiliul Județean Călărași, ANIF București și Ministerul Agriculturii, s-a reușit performanța de a moderniza și a aduce la cele mai noi standarde această stație de pompare foarte importantă.


Mă bucur din suflet pentru repunerea în funcțiune a stației de pompare de la Dorobanțu, care alimentează sistemele de irigații de la Mostiștea 1 și Mostiștea 6.

A fost un proiect greu, dar am reușit până la urmă, prin colaborarea dintre autoritățile locale și cele centrale, cărora vreau să le mulțumesc în numele fermierilor pentru efortul depus.

În plină secetă pedologică, observăm cu toții cât de important e un astfel de sistem de irigații, care reprezintă aur pentru agricultorii din Călărași.” transmite deputatul PSD Constantin Bîrcă.


Sunt fermier la origini și cunosc bine problemele fermierilor. Trebuie să privim constant în viitor și să vedem că ne confruntăm deja cu o criză climatică. Trebuie făcuți pași rapizi pentru a preîntâmpina situațiile care ar constitui riscuri pentru agricultura județului. Iar unul dintre acești pași necesari a fost tocmai repunerea în funcțiune a stației de pompare de la Dorobanțu.

Au fost multe persoane implicate, au fost și piedici, dar a fost un efort masiv și vreau să menționez aici o chestiune pe care am dorit-o constant: colaborarea strânsă între mediul privat și autorități. Fără acest dialog, fără această implicare constantă a fermierilor din zonă, care au făcut investiții private de 40 milioane euro în sisteme de irigații, și implicarea administrației locale și centrale, această stație de pompare nu ar fi fost modernizată și nu și-ar fi găsit rostul. Era considerată de unii o relicvă a trecutului, dar priviți acum faptul că pompează iar “viață” pe câmpurile județului.

Este o reușită!” a declarat președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță


REPUNEREA ÎN FUNCȚIUNE A STAȚIEI
DE POMPARE DE LA DOROBANȚU

19 iunie 2024