ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

Internațional de Astronautică.

O delegație a Senatului României a participat, în perioada 1-3 octombrie, la cea de-a 13-a reuniune a Federației Astronautice Internaționale (IAF) pentru miniștri și membri ai parlamentelor, organizată la Baku, în marja celui de-al 74-lea Congres Internațional de Astronautică, precum și la sesiunile plenare din deschiderea Congresului.

Din delegația Senatului au făcut parte, la invitația președintelui Federației Astronautice Internaționale, Clay Mowry, și a consilierului special al IAF pentru relații parlamentare și ministeriale, Dominique Tilmans, senatorii Marius Humelnicu, președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, Nicușor Cionoiu, Maricel Popa și Eusebiu-Manea Pistru, membri ai comisiei, Florian-Dorel Bodog, vicepreședinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, și Cristinel Gabriel Berea, secretar al comisiei.


Adunarea Generală a Federației Internaționale de Astronautică a selectat Baku, Azerbaidjan, ca oraș gazdă pentru Congresul Internațional de Astronautică (IAC) 2023. Drept urmare, comunitatea spațială internațională este întâmpinată la Baku în perioada 2-6 octombrie pentru cel de-al 74-lea Congres Internațional de Astronautică.

Mă bucur de oportunitatea de a participa în capitala Azerbaidjanului, la cele mai recente evoluții din sfera spațiului, tema principală a congresului fiind: Provocări și Oportunități globale - Oferă spațiului o șansă! Alături de noi la acest eveniment a fost și domnul Dumitru - Dorin Prunariu, primul și singurul cosmonaut român care a zburat în spațiul cosmic, la data de 14 mai 1981.

IAC se desfășoară în Baku la exact o jumătate de secol după ce capitala Azerbaidjanului l-a găzduit pentru prima dată în 1973, devenind primul oraș din regiune care a făcut acest lucru.

Într-o lume în continuă schimbare în care tehnologia avansează rapid, un congres dedicat viitorului cu cele mai noi tehnologii devine imperativ. Acest eveniment a adunat minți creative, cercetători pasionați și lideri vizionari, experți din diverse domenii precum tehnologie, mediu, știință și industrie, pentru a discuta cele mai recente tendințe tehnologice, soluții moderne și inovații. Acestea sunt domenii în care inovațiile pot contribui la reducerea poluării și a impactului negativ asupra mediului înconjurător.

Viitorul este în mare măsură determinat de progresele tehnologice.” - a declarat senatorul PSD Nicușor Cionoiu, pe pagina personală de socializare.


Reuniunea IAF pentru miniștri și membri ai parlamentelor a fost găzduită de Adunarea Națională a Azerbaidjanului și a avut tema generală, Includerea soluțiilor spațiale pe agenda politică - o necesitate pentru factorii de decizie. Cele trei sesiuni de dezbateri au evidențiat rolul și contribuția soluțiilor spațiale în dezvoltarea serviciilor publice, în gestionarea dezastrelor și riscurilor și în managementul resurselor.

Baku, capitala Azerbaidjanului, găzduiește cel de-al 74-lea Congres

CONGRESUL INTERNAȚIONAL
DE ASTRONAUTICĂ

04 octombrie 2023