ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

2023, podul Palatului Prefecturii pentru a verifica ceasul care a dat ora exactă orașului Călărași, de peste 100 de ani.


Astăzi, am făcut o reparație la un monument istoric, care este reprezentativ pentru județul Călărași. Palatul Administrativ reprezintă simbolul Călărașiului și astăzi, am redat oamenilor ce așteptau de multă vreme.

Ceasul care ne indică timpul! Ceasul are o vechime de peste 100 de ani și după restaurare sperăm să funcționeze încă 100 de ani”, a declarat Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași.


Puțin despre istoria ceasului de la Palatul Prefecturii am aflat de la Florin Rădulescu, șef serviciu la Muzeul Municipal Călărași.

Prima dată când l-am văzut a fost în anul 1989 când participam la inventarierea Patrimoniului Județean. Ce am observat atunci, a fost o inscripție pe soclul ceasului care spunea că a fost furnizat de “Bijutier Goldstein-Călărași”.

Lovindu-mă de informații legate despre comercianții din Călărași, l-am regăsit pe acest “Goldstein” cu magazin de bijuterii pe strada București. Având în vedere că Palatul Administrativ a fost terminat în anul 1897, putem presupune că ceasul a fost montat atunci, mai ales că am căutat să văd modelul de ceas și am descoperit că ele au fost produse între anii 1890-1900 în Germania, am constatat că este contemporan cu clădirea.

Avem peste 125 de ani de existență”, a spus acesta.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a vizitat vineri, 28 iulie

V.ILIUȚĂ: INIMA PALATULUI
PREFECTURII BATE DIN NOU!

28 iulie 2023