prăznuirea Sfântului și slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul patronul spiritual şi ocrotitorul temerarilor zborului.
Aviaţia militară română a luat naştere în anul 1910, primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu şi realizat de Arsenalul Armatei zburând la 17 iunie 1910, se arată în volumul ''Calendarul Tradiţiilor Militare'' (2010). Un an mai târziu, în 1911, au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi, iar în 1912 s-
Senatorul PSD Nicușor Cionoiu a marcat această zi, prin următoare urare:
“Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, făcătorul de minuni şi aducătorul de ploi și de furtuni în perioadă de secetă, este prăznuit astăzi, când sărbătorim și Ziua Aviaţiei Române și a Forțelor Aeriene. Sfântul Ilie fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul spiritual al piloților.
Tot respectul și recunoștința mea se îndreaptă astăzi către cei ce activează în acest domeniu: piloții, însoțitorii de bord, controlorii de trafic aerian și către toți angajații care se ocupă de siguranța și securitatea aeronavelor și aeroporturilor.
Vă mulțumim pentru efortul pe care îl depuneți în fiecare secundă petrecută în aer, dar și pentru că vă riscați viața din respect și cinste față de cariera pe care o aveți.
Totodată, transporturile aeriene internaționale reprezintă un pilon important în dezvoltarea socială și economică pentru toate statele lumii.
La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul!
La mulți ani, aviatorilor români! Zbor lin!”
Ziua Forţelor Aeriene se sărbătoreşte în fiecare an în data de 20 iulie, o dată cu
ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE
ȘI A FORȚELOR AERIENE
20 iulie 2023