ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

din interiorul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Pompei Samarian”, în decursul zilei de joi, 6 iulie a.c., administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai, a făcut clarificări în ceea ce privește subiectul.

Presupusa fraudă din bugetul asigurărilor de sănătate, în valoare de 4.405.306 lei, a fost adusă în atenția publicului la începutul săptămânii în curs, în urma numirii Florentinei Stamate drept manager interimar al Spitalului Județean de Urgență.

Reacția autorităților nu a întârziat să apară, astfel, în cadrul conferinței de presă de la sediul Partidului Social Democrat Călărași, atât președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, cât și administratorul public al județului, Bogdan Mihai, au explicat situația în cauză.


Am văzut în spațiul public rezultatele unui control de la Casa de Asigurări de Sănătate. Este un control interpretat în mod greșit”, a declarat Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.

Conform autorităților, controlul s-a bazat pe decontul banilor folosiți în UPU pentru pacienții care au staționat în perioada pandemiei, ulterior fiind duși pe secții.


Pacientul se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe, acesta având două opțiuni: este tratat și pleacă acasă, fie este stabilizat și dus pe secție”, a adăugat aceeași sursă menționată.


Pentru pacienții care aleg să fie tratați în cadrul Unității de Primiri Urgenţe, decontarea se face pe baza art.100, legea 95/2006:

“UPU şi CPU din cadrul spitalelor de urgenţă sunt finanţate din bugetul de stat şi din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii, din bugetul de stat prin bugetele ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie cu sumele aferente cheltuielilor de personal, cheltuielilor cu medicamentele, reactivi şi materiale sanitare, cheltuielilor ocazionate de investigaţiile paraclinice pentru cazurile rezolvate în aceste structuri, fără a fi necesară internarea lor în unitatea sanitară din care face parte respectiva UPU sau respectivul CPU”.


Pacienții care sunt trimiți pe secție, decontarea se va face după Ordinul 1706, art 71: “Din momentul internării pacientului într-o secție a spitalului, cheltuielile aferente tratamentului aplicat pacientului respectiv în UPU sau CPU se decontează în fișa de internare a pacientului ca fiind cheltuieli ale secției respective”.


Potrivit lui Bogdan Mihai, toate entitățile care reglementează zona de decontare a cheltuielilor din mediul sanitar au contestat rezultatele controlului.

Vreau să înțelegem tehnic că lucrurile în spital funcționează în baza prevederilor legale. Într-adevăr, se mai întâmplă să greșim, dar putem corecta.

Trebuie să încetăm să ducem spitalul și lucrurile care sunt fundamentale pentru existența unei societăți, într-o zonă derizorie”, a încheiat Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași.


Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, alături de Bogdan Mihai au spus ca vor înainta o contestație cu privire la controlul în cauză.

În urma acuzațiilor din mediul public făcute cu privire la așa-zisa fraudă

PRESUPUSA FRAUDĂ DE LA SJU CĂLĂRAȘI,
EXPLICATĂ DE AUTORITĂȚI

06 iulie 2023