ÎNAPOI

Stiri Locale Calarasi

de hectare din România. Grâul care a fost recoltat aproape în totalitate aduce cantități mai mici la hectar cu până la 35%, porumbul este compromis aproape în totalitate, iar floarea soarelui are perspective la fel de proaste.

Nu a plouat serios în aproape nicio zonă din România de la începutul lunii iulie, o situație pe care meteorologii o preconizau încă din primăvară și care, pentru agricultură, nu mai poate fi îmbunătățită în acest an.

Vlad Iliuță, agricultor la Fermele Iliuță, nume cu rezonanţă pe piaţa internă a afacerilor și care reprezintă unul dintre cele mai mari şi puternice grupuri agricole din România, împreună cu Cristian Vasilescu inginer agronom au povestit ce a însemnat acest an secetos pentru agricultură și ce soluții au găsit pentru a ajuta culturile.

Având în vedere că în toată Europa a fost un an secetos și Sud-ul Bărăganului a fost afectat de acest aspect, precipitațiile medii anuale dintr-un an normal variază între 550 ml și 750 de ml de apă pe mp iar în acest an abia dacă am avut 300 ml de apă pe mp. Ne-a afectat destul de tare dar au fost și zone în care a plouat.

De exemplu, într-una din sole avem o producție de 6,5 t la ha iar în alte sole avem o producție mai mare, dar dacă ar fi plouat producția ar fi fost mai mult mare, undeva la 10 t la ha.

Am folosit hibrizi de înaltă performanță cu capacitați foarte mari de producție dar nu am putut să obținem cantitatea reală a acestui hibrid din cauza secetei”, precizează Vlad Iliuță.


Cristian Vasilescu, Inginer Agronom la Fermele Iliuță, spune că seceta pedologică a început încă din iarnă, deoarce a fost o iarnă fără precipitații.

Începând de la pregătirea patului germinativ, cam din luna Aprilie, lipsa apei din sol și-a spus cuvântul.Terenul vorbește singur, atunci când nu are apă în sol sămânța nu poate germina și atunci este o mare problemă.

Din fericire au fost câteva ploi care au venit la timp și germinația a avut loc iar porumbul a răsărit dar ulterior seceta instalată deja a afectat producția de porumb, aceasta nemaiputând să ajungă la maturitatea deplină cu o talie așa cum o știm noi datorită hibridului pe care îl avem acesta dezvoltându-se doar 80%”.

Seceta pedologică (rezervă scăzută de apă în sol) afectează zeci de mii

SECETA PEDOLOGICĂ A
AFECTAT MII DE HECTARE

02 septembrie 2022