ÎNAPOI

Paste. Ziua aduce în memoria poporului român oamenii care au servit în armată, pe câmpurile de luptă, si care si-au pierdut viata pe front. Ziua Eroilor este comemorată anul acesta joi, 2 iunie.

Ziua Eroilor este sărbătoare natională în România pentru comemorarea bărbatilor si femeilor care si-au pierdut viata pe fronturile de luptă. Prin Decretul nr. 1913 din 4 mai 1920, s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înăltării Domnului, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuti.

În această zi, se pomenesc eroii români la praznicul Înăltării Domnului, hotărâre luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 si consfintită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, ulterior fiind considerată Sărbătoare Natională Bisericească. La Sfânta Liturghie săvârsită în Bisericile Ortodoxă sunt pomeniti eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Ziua Eroilor este asociată Înăltării Domnului, ambele sărbătorite la 40 de zile de la Paste.

ZIUA EROILOR
COMEMORATĂ ÎN CĂLĂRAȘI