© Acest site este parte a Antena 1 Calarasi srl.

Antena 3 Calarasi (Mobile)
Știri Locale Emisiuni Conferințe
200724- Carambol pe A2 200724- Cursă de 435 km în mai puțin 24 de ore

Guvernul a aprobat legislația necesară acordării sumei de
10.000 de lei medicilor veterinari de liberă practică
organizați în condițiile legii, imputerniciți pentru efectuarea
acțiunilor sanitare-veterinare publice


Astfel, a fost aprobat cadrul legal primar referitor la condițiile în care poate fi acordată suma lunară de 10.000 lei, exclusiv TVA, stabilită de Legea nr. 236/2019, pentru beneficiarii contractelor încheiate în vederea realizării activităților sanitare-veterinare publice.


Urgența promovării Ordonanței de Urgență a Guvernului a fost impusă de necesitatea asigurării cadrului legal primar specific pentru contractarea activităților sanitare-veterinare publice, în contextul în care este imperativă protejarea sănătății animalelor și siguranța alimentelor.


De la începutul anului 2020 până în prezent, s-a înregistrat un număr semnificativ de circumscripții sanitare-veterinare vacante, ceea ce implică consecințe deosebit de grave pentru garantarea statusului de sănătate al animalelor și, implicit, sănătății publice.


Se impune asigurarea asistenței medicale veterinare care, în lipsă, duce la pierderi economice, iar absența supravegherii epidemiologice a animalelor determină pierderea statusului de sănătate al animalelor recunoscut pentru România.


Modificările și completările legislative adoptate  de Guvern constituie un instrument util în contextul prevenirii și combaterii unor epizootii majore  cum ar fi pesta porcină africană, sau gripa aviară.


S-a introdus, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prevederea ca toți medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii, să poată interveni, prin utilizarea de substanțe tranchilizante, în situații de urgență – atacuri ale urșilor, lupilor, altor animale – care pun în pericol viața și bunurile cetățenilor.


Pentru anul 2020, sumele de care vor beneficia medicii veterinari vor fi asigurate prin bugetul ANSVSA.

200727- Recomandare de carte 200727- Acțiune de prevenire a violenței în familie