© Acest site este parte a Antena 1 Calarasi srl.

Contact Antena 3 Calarasi (Mobile)
Știri Locale Emisiuni Conferințe
Informații locale despre Coronavirus COVID-19

Crucea Roșie Călărași - Ce este coronavirusul?


Ce este coronavirusul COVID-19?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care infectează atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile umane pot cauza simptome similare răcelii comune, în reme ce altele cauzează boli mai severe. COVID-19 este o tulpină nouă de coronavirus identificată pentru prima dată la Wuhan (China) în decembrie 2019.


Cât de periculos este coronavirusul?

În cazul majorității oamenilor, coronavirusul provoacă simptome similare unei răceli obișnuite (febră, dureri de gât, nas înfundat, tuse și dificultăți de respirație). Pentru unele persoane aceste simptome pot fi severe și pot evolua către pneumonie sau dificultăți de respirație. De exemplu, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale (cum ar fi SIDA, diabet, tensiune arterială ridicată și boli de inimă) par a fi mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul. Boala poate duce la moarte, dar aceste cazuri sunt rare.


Cum se răspândește coronavirusul?

Virusul se transmite prin contact direct, prin secreții respiratorii eliminate prin tuse sau strănut și prin atingerea suprafețelor contaminate. Încă nu se știe cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe, însă poate fi eliminat cu dezinfectanți pe bază de alcool(*).


Care sunt simptomele?

Semnele și simptomele sunt de obicei respiratorii și include febră, tuse, dificultăți de respirație și alte simptome asemănătoare răcelii comune.


Care sunt opțiunile de tratament?

Boala poate fi tratată și multe persoane s-au recuperat deja. Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează asimptomatic, în funcție de starea pacientului. Persoanele care suferă de alte boli grave trebuie să meargă la spital.


Există vaccin?

Deocamdată nu există vaccin împotriva coronavirusurilor. Este nevoie de timp pentru a dezvolta un nou vaccin eficient și sigur. Cercetătorii lucrează la asta.


(*) ultimile informații indică faptul că alcoolul sanitar nu elimină coronavirusul Covid-19


CRUCEA ROȘIE CĂLĂRAȘI